ßßß
Chleb ten wypatrzyłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami, natomiast przepis pochodzi z najnowszej książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". A, żeby było jeszcze ciekawiej to powiem Wam, że ten chleb upiekłam na zakwasie, który dostałam właśnie od Piotrka w zeszłym roku na warsztatach, które prowadził we Wrocławiu.Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem i pieczeniem chleb a. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny.
Czas przygotowania: 28 godzinProporcje na 2 bochenkiSkładnikiZakwas:60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki200 g maki żytniej typ 720180 ml wodyCiasto właściwe:350 g zakwasu800 g mąki żytniej typ 720650 ml wody20 g soli

Wykonanie:Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy go na 1-2 godziny na kuchennym blacie do ogrzania. Po tym czasie przekładamy go do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu.Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin.Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych keksówek o długości 20 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką lub rękoma. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do garowania ma 3-4 godziny.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy. Chleb pieczemy około 45-50 minut.Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.