Wykonanie
Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym wypiekaniu
pieczywa u Amber, tym razem w majowej piekarni robiliśmy
chleb Tartine. Nie do końca wiedziałam czy uda mi się wziąć udział w pieczeniu, gdyż w weekend miałam mały wypadek i jestem troszku poobijana i prawa ręka i noga nie do końca jest sprawna. Ale z pomocą przyszedł mi mój mąż i
chleb dzielnie zagniatał. Teraz potrzebuje kilka dni na odpoczynek i regenerację, ale na szczęście nic aż tak poważnego się nie stało, nie ma złamań tylko mocne stłuczenia no i bolesność. Ale dość o mnie, zachęcam was do spróbowania tego
chlebka, wyszedł naprawdę pyszny i jak się go dobrze rozplanuje to nie zajmuje dużo czasu. Ja zaczyn przygotowałam wieczorem, zostawiłam go na noc a w ciągu dnia zrobiłam resztę. No a
potem można się już cieszyć z pysznego
chlebka.Zapraszam :-)Składniki:zaczyn- 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego- 100 g letniej
wody- 50 g
mąki pszennej typ 750- 50 g
mąki pszennej razowej typ 2000Wszystkie składniki wymieszać w misce i przykryć ściereczką, zostawić na noc w temperaturze pokojowej (8 -12 godzin).ciasto- 350 g letniej
wody + 25 g- 100 g zaczynu- 450 g
mąki pszennej typ 750- 50 g
mąki pszennej razowej typ 2000- 10 g
soliW misce wymieszać 350 g letniej
wody z 100 g zaczynu, następnie dodać obie
mąki i wymieszać łyżką składniki, przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut w temperaturze pokojowej. Następnie
sól rozpuścić w 25 g
wody i dodać do ciasta. Ponownie ciasto wymieszać łyżką lub ręcznie i odstawić przykryte ściereczką na 3-4 godziny. Ciasto przez pierwsze 2 godziny składać w misce co 30 minut,
potem raz na godzinę. Tutaj filmik jak to robić - klik .Następnie ciasto wyłożyć na lekko omącony blat i uformować bochenek, przykryć ściereczką i niech rośnie jeszcze 30 minut.Ciasto przełożyć do koszyka do wyrastania
chleba wysypanego
mąką, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia jeszcze na 3-4 godziny - można również schować ciasto do lodówki na noc na 8-12 godzin.Pieczenie -
chleb można upiec w garnku żeliwnym z pokrywą, kamieniu do pieczenia lub po prostu naczyniu żaroodpornym. Ja piekłam właśnie w naczyniu żaroodpornym.Rozgrzać naczynie w piekarniku do temperatury 240 stopni, nagrzane naczynie delikatnie wyjąć rękawicą (uwaga bo naczynie będzie bardzo gorące) i przełożyć ciasto, naciąć i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut, następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20-25 minut do zarumienienia, grzanie góra-dół. Upieczony
chleb wyjąć z naczynia i studzić na kratce.
Tartine bread na blogach:am.art kolor i smakApetyt na
SmakaCodziennik kuchennyKonwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarna ManiusiaLeśny zakątekOgrody BabilonuPieguskowa kuchniaPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmak mojego domuSmaki i aromatyStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu slowlife