Wykonanie
Owoce to pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja
śniadaniowa.
Brzoskwinie jogurtem greckim stanowią naprawdę udany duet, który dzięki dodatkwi chrupiacego
musli jest nie tylko pyszny, lecz także bardziej pożywny.
4
brzoskwinie lub
nektarynkijogurt typu greckiego lub bałkańskiego1/2 szklanki
płatków owsianych ( ja najbardziej lubię "górskie")2 łyżki
cukru1 łyżka
masładodatkowo
miód lub
syrop klonowy1. Pierwszy krok, to przygotowanie
musli. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę
masła. Wsypujemy
płatki owsiane i
cukier. Smażymy, mieszając cały czas, aż
platki będą złote. Pilnujemy jednak, by nie dopuścić, by zrobiły się brązowe. Przesypujemy
płatki z patelni do miseczki – uwaga – będą bardzo gorące !2. Gdy
płatki stygną, dzielimy
brzoskwinie na ćwiartki, usuwamy pestki. Podsmażamy
owoce na rozgrzanej patelni grillowej (lub na zwykłej patelni z powołoka zapobiegającą przywieraniu), az
będa lekko rumiane.3.
Jogurt wykładamy do miseczek, następnie układamy
brzoskwinie i posypujemy
musli. Calość można dodatkowo skropić
miodem lub
syropem klonowym.