Wykonanie
Dziś prezentuję coś małego, prostego, szybkiego w przygotowaniu i zdrowego. Coś idealnego na typową Gloomy Sunday, którą mam dziś za oknem :D
"Flapjack" w USA to rodzaj cienkiego naleśnika. W Anglii tym terminem określa się ciągnący wypiek pocięty na prostokąty lub batoniki, najczęściej wypiekane z
płatków owsianych z dodatkiem
brązowego cukru i złotego
syropu. U mnie flapjack przybrał formę muffinek :)składniki:300 g
masła4 łyżki
syropu klonowego lub
miodu350 g
płatków owsianych200 g
brązowego cukru50 g
kakaowykonanie:
Masło i
syrop klonowy rozpuścić w niewielkim rondlu na małym ogniu, uważać aby mieszanka nie zagotowała się. W dużej misce wymieszać
płatki,
kakao i
cukier. Rozpuszczone
masło wlać do
płatków i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy na muffinki, docisnąć do dna i wyrównać wierzch. Piec w 150 ° C przez ok. 25 minut, aż stężeje. Po upieczeniu zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Podawać.Smacznego! :)