Wykonanie
Flapjack to bardzo proste ciasto na bazie
płatków owsianych. Jest to typowy dla kuchni brytyjskiej, dość słodki, owsiany batonik banalny w przygotowaniu. Moje blogowe koleżanki przygotowały go w ciągu tygodnia do wspólnego gotowania, ja niestety nie zdążyłam (tak to jest jak wraca się do domu po 18), ale postanowiłam go zrobić w weekend, ponieważ flapjack jest smaczny, a prostota jego przygotowania to coś w sam raz dla mnie - cukierniczego laika ;)
Ciasteczko polecam jednak wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za
płatkami ;)
Składniki:250g
płatków owsianych125g
masła125g
brązowego cukru2 łyżki "Golden
Syrup" lub płynnego
mioduPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w mikserze i lekko zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą, ale niezbyt dlugo, aby
płatki zachowały swoją strukturę.Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią masę
płatkową i dokładnie ugnięść ją tylną częścią łyżki.Piec w 180 stopniach przez 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane.
Smacznego!