ßßß Cookit - przepis na Smażone brzoskwinie, z lawendą

Smażone brzoskwinie, z lawendą

nazwa

Wykonanie

Upał, sezon na brzoskwinie; lawenda kwitnie. W związku z tym dziś proponuję szybki i letni deser. Bardzo mi smakował, lawenda jest tylko zaakcentowana, nie dominuje w tym zestawieniu. Sosu wyszło mi sporo, można spokojnie dodać jeszcze jedną-dwie brzoskwinie.
Składniki [1 -2 porcje]:
2 dojrzałe, duże brzoskwinie
4 łyżeczki cukru [płaskie], najlepiej brązowego
1 łyżeczka świeżych kwiatów lawendy [można zastąpić 1/2 łyżeczki lawendy suszonej]
1 czubata łyżeczka masła
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki (jeśli nie masz czasu, pomiń tę czynność), podzielić na ćwiartki.
Na patelnię wsypać cukier i masło, pogotować 1-2 minuty mieszając (cukier się rozpuści i ulegnie karmelizacji). Dodać brzoskwinie, a następnie lawendę (jeśli dajemy lawendę suszoną, to posiekane kwiaty wsypać na rozgrzane masło z cukrem, dopiero po ok. 30 sekundach dodać brzoskwinie). Obtoczyć każdą cząstkę brzoskwini w sosie, można posypać jeszcze odrobiną cukru. Smażyć na sporym ogniu około minuty. Odstawić do ostudzenia. Podawać po schłodzeniu w lodówce. Jest to jednak też świetny deser na ciepło - wprost z patelni, kiedy lawendowy karmel jeszcze jest bardzo ciągnący.
P.S. Inspiracja tu [wersja na zimno], podobnie też Pierre Herme w książce "Desery" [wersja na ciepło]
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/smazone-brzoskwinie-z-lawenda.html