Wykonanie
Generalnie staram się nie dodawać
cukru do owsianek. Jednak tym zrobiłam wyjątek, bardzo pyszny wyjątek. A wszystko przez naleśniki, które podałam kilka dni wcześniej. Smak karmelizowanych
brzoskwiń zaczął mnie prześladować.

Składniki:250 ml
mleka3 - 4 łyżki
płatków owsianych zwykłych lub górskich1
brzoskwinia1 łyżka
masła3 łyżeczki
cukru (u mnie trzcinowy)Wykonanie:
Mleko i
płatki umieszczamy w garnku. Pół
brzoskwini kroimy na kawałki i dodajemy do
mleka i
płatków. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i gotujemy przez około 5 - 10 minut, aż
płatki zmiękną i owsianka lekko zgęstnieje. Przekładamy do miseczki.Pozostałe pół
brzoskwini kroimy na ósemki. Na patelni roztapiamy
masło z
cukrem, nie mieszając. Kiedy tylko wszystko się rozpuści kładziemy plastry
brzoskwiń i karmelizujemy z każdej strony. Gotowe
brzoskwinie kładziemy na owsiance i podajemy.
