Wykonanie
Muszę przyznać, że nie pamiętałam jak okropna potrafi być jesień - niestety rzeczywistość wyrywa mnie z tego błogiego stanu nieświadomości. Wstając rano jest jeszcze zupełnie ciemno - wracając do domu szare, ponure światło nadaje pesymistycznego wyrazu wszystkiemu dookoła. Jest jednak i druga strona medalu - skłania nas to do wynajdywania "pocieszaczy". Jak to mówią, potrzeba
matką wynalazku, dlatego też mam nadzieję, że kuchennych "wynalazków" przybędzie! :)W ramach poprawienia nastroju postanowiłam zrobić coś pysznego - z braku czasu musiałam wymyślić jakąś szybką przekąskę - i tak wyszły
banalne i przepyszne tosty z
syropem klonowym i karmelizowaną
brzoskwinią :)
Przepis: z tostyłyżka
syropu klonowegołyżeczka
masła2
brzoskwinie2 łyżki
cukru i 2 łyżki
miodu1/3 szklanki
soku pomarańczowegoanielskie włosy:
woda +
cukier 1:1
Brzoskwinie grubo pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, zalać
sokiem pomarańczowym, wsypać
cukier, dolać
miód, mieszać, aż sos zgęstnieje. Tosty podpiec na rozgrzanym
maśle, ok 1,5 minuty po jednej stronie, polać
syropem klonowym.Miseczkę posmarować
olejem, zrobić karmel (
wodę z
cukrem podgrzewać w rondelku aż masa zgęstnieje i nabierze złocistego koloru) i polać ciągnącym się karmelem (a więc przestudzonym przez parę sekund). Wstawić do lodówki i po 5 minutach wyjąc, zdjąć z miseczki i udekorować.