ßßß


Składniki:około 1 kg schabu bez kości100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych1 jajko1 cebula3 łyżki bułki tartejpieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprzWykonanie:Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Orzechy kroimy i mieszamy je z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 70 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię z wierzchu, aby mięso się zarumieniło. Upieczone mięso kroimy w plastry po uprzednim schłodzeniu. Smacznego!