Wykonanie

Dostałam ostatnio od znajomej cały koszyk papierówek. Sporo tego było, więc zakasałam rękawy i narobiłam
dżemu. Papierówki mają to do siebie, że są pyszne na
przetwory i dość szybko się rozgotowują. Zrobiłam kilka wersji
dżemu, aby
mieć różne smaki. Na pierwszy ogień idzie
jabłko ze
śliwką i
wanilią. Mówię wam - pysznie wyszło.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
jabłek - ja miałam papierówki- 1 kg
śliwek - wybierzcie takie dojrzałe i słodkie- 250-300 g
cukru (w zależności od słodkości
owoców)-
laska waniliiWykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka.
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do
śliwek. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy mieszając.Dodajemy na początku połowę
cukru, resztę dodamy
potem.
Laskę wanilii kroimy na pół, wyskrobujemy nasionka i wrzucamy je razem z laską do
dżemu. Gotujemy, aż
owoce się rozpadnąa
dżem zgęstnieje. Pod koniec dodajemy resztę
cukru - ja dałam około 250 g, ale to zależy od słodkości
owoców jakie mamy i od naszych upodobań
smakowych. Jak
dżem jest już gotowy to wyciągamy
laskę wanilii.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem. Chowamy do spiżarki lub piwnicy. Taki
dżem super smakuję z naleśnikami, pasuje do placków czy na kanapki.Smacznego.
