Wykonanie
Od kilku dni mam problem z zasypianiem. Przykładam głowę do poduszki..i nic. Kręcę się z
boku na bok. Na początku myślałam, że to
wina zielonej
kawy, którą ostatnio popijałam. Ale odstawiłam ją, a problem ze snem pozostał. Piotrek też kiepsko śpi, i zdarza się, że w nocy przychodzi do nas. Może ogólnie jest coś w powietrzu, i gorzej się śpi? Zaskakujące jest to, że rano wcale nie odczuwam tego, że w nocy źle śpię. Jestem co prawda trochę zmęczona, ale nie tak, jak można by było się spodziewać:) Rano fundujemy sobie jakieś ekstra śniadanie, po ciężkiej nocy:) Dziś padło na słodki omlet. Posmarowałam go pastą
sezamową tahini, i pokroiłam
suszone figi, które przywiozłam z Hiszpanii. Jeśli macie świeże tym lepiej. Te które mam są pyszne i miękkie, w przeciwieństwie do tych, które czasami możemy kupić u nas. Te nasze bywają trudne do przełknięcia. A ponieważ widziałam już sklepie świeże, zdecydowanie możecie użyć świeżych. Omlet jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie, a w takiej wersji jest rewelacyjny:)

Składniki:2
jajkadwie łyżki
mąki2 łyżki pasty tahinipół łyżeczki ciemnego
kakaosyrop z agawy (lub
miód)
figiłyżeczka
masłaWykonywanie:
Jajka ubij na puszystą masę. Dodaj stopniowo
mąką, i miksuj dalej.
Masło wrzuć na patelnię, a gdy się rozpuści, wlej jajeczną masę. Smaż omlet z obu stron. Tahini połącz z
kakao i
syropem z agawy. Wymieszaj. Gdy omlet będzie gotowy, rozsmaruj na nim pastę
kakaową i pokrój
figi. Ponieważ zrezygnowałam z dodania
cukru do masy jajecznej, polałam omlet odrobiną
syropu z agawy. Możecie użyć także
miodu. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!