Wykonanie
Owsiane ciacha, na miodzie z dodatkiem
orzechów i
borówek … na
mące owsianej i mieszance mąk pełnoziarnistych. Twarde (takie maja być) i chrupiące, mało słodkie, w smaku niemalże wytrawne, ale bardzo wciągające 😉 . Mojej rodzince bardzo posmakowały.



Składniki:100 g miękkiego
masła2
jajka130 g
miodu (na pół płynnej konsystencji)1 łyżka
kakao160 g
mąki owsianej200 g
mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk: pszennej, żytniej, orkiszowej) plus
mąka do podsypywania65 g
orzechów włoskich, posiekanych100 g
borówekWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z
miodem i
jajkami ucieramy na gadką masę. Dosypujemy
kakao,
orzechy oraz
mąki. Mieszamy. Dodajemy
borówki (podczas mieszania
borówki mogą się pognieść, ale to nie przeszkadza). Ciasto dzielimy na pół, każdą część przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy do grubości ok. 4 mm. Z ciasta za pomocą obręczy lub szklanki wykrawamy
ciasteczka. Ciacha układamy na blasze do pieczenia, dość blisko siebie (nie będą rosły).
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.Z ciasta wyszło spor
ciastek, nie liczyłam, ale 3 duże blach z wyposażenia piekarnika, ściśle wyłożone
ciastkami.Smacznego!Ps. Pomoc małych rączek bezcenna
