ßßß


Składniki:100 g miękkiego masła2 jajka130 g miodu (na pół płynnej konsystencji)1 łyżka kakao160 g mąki owsianej200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki mąk: pszennej, żytniej, orkiszowej) plus mąka do podsypywania65 g orzechów włoskich, posiekanych100 g borówekWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem. Blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Masło z miodem i jajkami ucieramy na gadką masę. Dosypujemy kakao, orzechy oraz mąki. Mieszamy. Dodajemy borówki (podczas mieszania borówki mogą się pognieść, ale to nie przeszkadza). Ciasto dzielimy na pół, każdą część przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy i rozwałkowujemy do grubości ok. 4 mm. Z ciasta za pomocą obręczy lub szklanki wykrawamy ciasteczka. Ciacha układamy na blasze do pieczenia, dość blisko siebie (nie będą rosły). Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.Z ciasta wyszło spor ciastek, nie liczyłam, ale 3 duże blach z wyposażenia piekarnika, ściśle wyłożone ciastkami.Smacznego!Ps. Pomoc małych rączek bezcenna