Wykonanie
Dość szybki, smaczny
dżem z dodatkiem prażonych
migdałów. Idealny do naleśników ale również świetny dodatek do ciast i deserów. Przepis Maryli Musidłowskaiej z programu " Spiżarnia Maryli "
Składniki :1,5 kg bardzo dojrzałych
moreli1 kg
trzcinowego cukru żelujący ( użyłam zwykły
cukier ,nie żelujący)2
cytryny250 g
migdałów pokrojonych w słupki
Morele odpestkować i pociąć na mniejsze kawałki. Połowę pognieść tłuczkiem do
ziemniaków, zasypać
cukrem, dodać
sok z cytryny i odstawiamy na 2 godziny.Na suchej patelni podprażamy
migdały.Po 2 godzinach
owoce wymieszać z
cukrem, wstawić na ogień. Zagotować. Gotować 5 minut lub do momentu uzyskania odpowiedniej dla Was konsystencji. Na koniec dołożyć wcześniej podprażone
migdały. Wymieszać.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.Smacznego :)