ßßß Cookit - przepis na Konfitura morelowa z migdałami

Konfitura morelowa z migdałami

nazwa

Wykonanie

2 kg moreli (masa bez skórki i bez pestek)
1 opakowanie cukru żelującego 2:1
sok z 1 cytryny
ok. 5 łyżek płatków migdałów
Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od umycia, obrania i wypestkowania moreli.
Owoce kroimy, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy je na ok.3-4 h.
Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy owoce do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy.
Teraz naszą konfiturę wlewamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji je studzimy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/10/konfitura-morelowa-z-migdaami.html