Wykonanie

Dzisiaj jeszcze jedno połączenie
jagód z
cytryną. Choć
jagody są bardziej aromatyczne niż
borówka amerykańska, to
cytryna jeszcze bardziej podkreśla i uwydatnia ich aromat. Stąd pomysł na sernik
cytrynowy z lemon
curdem i
jagodami :-). Sernik nie jest wysoki, ale pełny smaku!Składniki na spód:160 g
ciastek Oreo (krem ściągamy z
ciastek, nie będzie potrzebny)30 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówświeżo otarta skórka z 1
cytryny3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną i wyjąć sernik na blat, do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce – po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Dodatkowo:pół szklanki kremu
cytrynowego (lemon
curd) np. z tego przepisu400 g
jagódKolejnego dnia sernik wyjąć z formy, powierzchnię sernika posmarować lemon
curdem, na wierzch wysypać
jagody. Kroić i podawać.* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.Smacznego :-).

