ßßß
Mój ulubiony sernik limonkowy :-). O idealnej, kremowej konsystencji. Bardzo aromatyczny, z wyraźnie wyczuwalnymi cytrusami. Na prostym spodzie z ciasteczek Oreo. Udekorowany czapą z bezy włoskiej - potulnej, bezproblemowej, nadającej się doskonale do dekoracji Waszych ciast, babeczek i ciasteczek :-). Niebo w buzi!Składniki na spód:150 g ciasteczek Oreo30 g masła, w temperaturze pokojowejCiasteczka z Oreo (razem z kremem) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą, mokrą masę ciasteczkową.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone4 jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 łyżka mąki pszennejsok i skórka otarta z 1 limonkisok i skórka otarta z 1 cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli wodnej* około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.Kolejnego dnia wyjąć sernik z formy, ułożyć na paterze. Na wierzch i boki sernika wyłożyć bezę włoską, opalić palnikiem do zrumienienia. Kroić ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).Beza włoska:3 białka, w temperaturze pokojowej240 g drobnego cukru do wypieków (220 g + 20 g)40 ml wodyW misie miksera umieścić białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 20 g cukru.W małym garnuszku umieścić 220 g cukru i 40 ml wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać białka. Białka ubijać jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.Przechowywać w lodówce.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
