Wykonanie

Mój ulubiony sernik
limonkowy :-). O idealnej, kremowej konsystencji. Bardzo aromatyczny, z wyraźnie wyczuwalnymi
cytrusami. Na prostym spodzie z
ciasteczek Oreo. Udekorowany czapą z
bezy włoskiej - potulnej, bezproblemowej, nadającej się doskonale do dekoracji Waszych ciast, babeczek i
ciasteczek :-). Niebo w buzi!Składniki na spód:150 g
ciasteczek Oreo30 g
masła, w temperaturze pokojowej
Ciasteczka z Oreo (razem z kremem) i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą, mokrą masę
ciasteczkową.Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone4
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki pszennejsok i skórka otarta z 1
limonkisok i skórka otarta z 1
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę
serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać masę
serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec w kąpieli
wodnej* około 1 godziny i 30 minut, bez termoobiegu. Wyjąć, przestudzić.Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.Kolejnego dnia wyjąć sernik z formy, ułożyć na paterze. Na wierzch i boki sernika wyłożyć
bezę włoską, opalić palnikiem do zrumienienia. Kroić
ostrym, gorącym nożem (zanurzanym na chwilę we wrzątku i wycieranym do sucha).
Beza włoska:3
białka, w temperaturze pokojowej240 g drobnego
cukru do wypieków (220 g + 20 g)40 ml
wodyW misie miksera umieścić
białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu,
białka idealnie oddzielone od
żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 20 g
cukru.W małym garnuszku umieścić 220 g
cukru i 40 ml
wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).W międzyczasie, gdy
syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać
białka.
Białka ubijać jak na
bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując
cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy
syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać
syrop cukrowy do ubijanych
białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut.
Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.Przechowywać w lodówce.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .

