Wykonanie
Pyszne, intensywnie
czekoladowe brownie na bazie
mąki migdałowej i kokosowej nadaje się także dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto zdecydowanie mniej słodkie od klasycznego brownie. Naturalna
słodycz pochodzi przede wszystkim z
batatów i
daktyli. Ciasto jest w 100 % wegańskie i bezglutenowe. To nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa, energetyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub piknik.Składniki, forma 20 x 20:1 duży
batat (600g) lub 2 małe150 g
suszonych daktyli2 łyżki
oleju kokosowego2/3 szklanki zmielonych
migdałów (80g)1/2 szklanki
mąki kokosowej (100 g)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
kakao dobrej jakości150 ml
mleka roślinnego np.
migdałowego200 g
gorzkiej czekolady min. 70 %Wykonanie:
Bataty upiec w skórce w piekarniku. Gdy wystygną rozgnieść widelcem na puree.
Daktyle pokroić, zalać 3/4 szklanki
wody, gotować około 20 minut, aż
woda odparuje, a
daktyle będą miękkie. Do miski włożyć
bataty, dodać rozgotowane
daktyle i ojej
kokosowy. Wszystko zmiksować blenderem na papkę. Następnie do miski wsypać
mąką migdałową oraz
kokosowo,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao. Na końcu wlać
mleko i dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać do ciasta, połączyć wszystkie składniki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut.Podawać posypane
kakao i udekorowane
malinami.