Wykonanie
Chleb żytni z
jabłkami czy też
chleb pszennożytni piekę często, bo przepadam za
jabłkami. Pyszny
chleb piekę z
jabłkowym cydrem. Ale jeśli nie macie
jabłkowego cydru to same
jabłka w zupełności wystarczą. Przyrządzenie tego
chleba jest nieco pracochłonne i wymaga zaplanowania. Oczywiście trzeba przyrządzić zakwas, który wymaga dojrzewania przez 3 dni. Poza tym na
chleb żytni na
jabłkowym zakwasie składa się rozczyn, który również wymaga dojrzewania aczkolwiek tylko jednodniowego. Mimo wszystko są to nieskomplikowane kroki. Wystarczy jedynie dodawać składniki dzień po dniu, mieszać i ponownie odstawiać w ciepłe miejsce. Lubię przyrządzać zakwas latem. Jest wtedy ciepło i zakwas pięknie “łapie kwas”.
Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że
chleb na pewno się uda!
Chleb żytniSkładniki:2 bochenki z formyZakwas1 dzień60 g żytniej
mąki1
jabłko, starte na tarce o grubych oczkach200 ml zimnej
wodyWymieszaj wszystkie składniki, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dodaj 1 łyżkę żytniej
mąki, przykryj folią i odstaw na swoje miejsce. Powtórz procedurę na trzeci dzień dodając 1 łyżkę
mąki. Na 4 dzień zakwas jest gotowy i najprawdopodobniej bardzo spieniony. Oznacza to, że zakwas jest aktywny.Rozczyn2 dl połamanego żyta lub pszenicy (śruty, można użyć mieszanki)60 g żytniej
mąki700 ml wrzątku130 g
pszennej mąki120 g
mąki razowej żytniej2 łyżki
mioducały zakwasWymieszaj żytnią
mąkę ze śrutą i zalej wrzątkiem, ostudź do 37ºC. W drugiej misce wymieszaj resztę składników wraz z zakwasem. Dodaj ciepłą mieszankę i wymieszaj. Rozczyn będzie dosyć luźny. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na noc.Ciasto
chlebowe właściwe180 g
pszennej mąki600 g
mąki razowej żytniej1½ łyżki
solipo 1 łyżce
nasion anyżu, fenkułu i
kminu2 łyżki
miodu miodu80-100 ml
wody100 ml nasion
siemienia lnianego1 starte
jabłko
Czas na wypiek
chleba. Do rozczynu dodaj po kolei
miód rozpuszczony w wodzie, utarte
jabłko,
siemię lniane, nasiona, obie
mąki i
sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być tylko lekko lepkie. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie podziel wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną
mąką i złóż kilka
razy. Podziel ciasto na dwie równe porcje i uformuj dwa bochenki. Podłużne foremki posmaruj
olejem i oprósz
mąką. Można również wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Umieść bochenki w foremkach, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz
chleb przez 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz
chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskuj
chleb wodą co 20 minut. Skórka będzie wtedy chrupiąca. Dobrze upieczony
chleb wydaje głuchy odgłos, kiedy pukamy w jego dno. Studź bochenki przez pierwsze 10 minut w foremce, a następnie wyjmij z foremki na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.