Wykonanie
Od kilku dni szaleję z levain. W domu pachnie piekarnią, a świeżo upieczony
chleb znika w mgnieniu oka. Moja przygoda z levain zaczęła się w listopadzie, kiedy zdobyłam książkę znanego szwedzkiego piekarza
Jana Hedha pod tytułem “Kwaśne zaczyny słodkie pieczywo” i upiekłam według jego przepisu
bułki levain .Dzisiejszy przepis na
chleb levain to kolejny przepis z tej książki. Oczywiście najpierw przez dwa dni przygotowywałam sam levain. Trochę mi się zeszło, bo mój pszenny zakwas stracił na mocy, ale w końcu przestał stroić fochy.
Chleb levain upiekłam z prażonym
lnianym siemieniem,
suszonymi śliwkami i
płatkami z prosa.
Chleb pszenno żytni o dziurawym miękiszu, pięknie popękany. Z tego przepisy można zamiast tradycyjnych bochenków upiec
bułki.

Składniki: na 2 bochenki300 g
mąki żytniej700 g
mąki pszennej100 g prażonego
siemienia lnianego100 g
płatków z prosa200 g suszonych
śliwek, u mnie trochę mniej, bo nie miałam akurat więcej650 g zimnej
wody1 łyżkę
miodu800 g levain1 ½ łyżki
soliPrzepis na levain300 g pszennego zakwasu175 g
pszennej mąkiZagnieć ciasto dosyć gęste, ale miękkie. Być może potrzebujesz dolać
wody. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 4 godziny. Gotowy rozczyn zapada się.150 g zimnej
wody200 g
pszennej mąkiDodaj
mąkę i
wodę do rozczynu.Zarabiaj przez 5 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4-5 godzin.1 kg
pszennej mąki500 g powyższego rozczynu500 g zimnej
wodyZagnieć lekko luźne ciasto. Przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na minimum 16 godzin. Wskazana temperatura 4ºC. Resztę rozczynu można wykorzystać do wypieku
chleba na zakwasie. Tak przygotowany levain może przechowywać w lodówce przez tydzień.Wykonanie:Zalej
wodą płatki z prosa (hirs), uprażone
siemie lniane i dodaj
miód. Zamieszaj, aż
miód się rozpuści. Dodaj obie
mąki i zarób ciasto. Zarabiaj przez 7 minut. Ja robię to zawsze za pomocą asystenta kuchennego. Jeśli ciasto jest zbyt lużne lub za gęste dodaj więcej
mąki lub
wody. Jak zwykle przypominam, że
mąka mące nie równa. Ciasto
chlebowe ma być miękkie, ale wyraźnie utrzymywać formę.Dodaj teraz
sól i zagniataj ciasto dalej, aż będzie dostatecznie elastyczne. Pod koniec zagniatania dodaj pokrojone
suszone śliwki. Wcześniej dodane
śliwki za bardzo się rozlecą. Przełóż ciasto
chleba do lekko natłuszczonego naczynia i przykryj szczelnie folią. Postaw w ciepłym miejscu (
chleb na zakwasie wymaga 25 – 30 ºC) do wyrośnięcia na 90 minut.Wyjmij ciasto
chlebowe na oprószoną
mąką stolnicę i złóż kilka
razy. Włóż z powrotem do naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 80 minut. Po tym czasie wyjmij na stolnicę i złóż kilka
razy. Poczekaj 5 minut, po czym podziel ciasto na 2 lub 3 kawałki, uformuj okrągłe bochenki, oprósz żytnią
mąką i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 3 godziny. Bochenki powinny powiększyć objętość o ¾ wyjściowej objętości.Rozgrzej piekarnik do 250ºC. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec 2 czy 3 bochenki na raz. Jeśli nie włóż
chleb do lodówki aby zatrzymać wyrastanie.Piecz
chleb na 250ºC na termoobieg przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez około 50 minut. Podczas pieczenia umieść naczynie z
wodą na dnie piekarnika. Dwa
razy najpierw po pierwszych 20 minutach pieczenia przewietrz piekarnik otwierając drzwiczki na chwilę i wachlując nimi. Skórka na
chlebie będzie wtedy chrupiąca.Wyjmij
chleb z piekarnika i studź na metalowej kratce, ważne aby
chleb dobrze odparował.

Pieczenia
chleba wymaga czasu i wprawy. Aby upiec dobry
chleb niestety nie można iść na skróty! Stąd zalecam przestrzeganie poszczególnych kroków wyrastania i pieczenia
chleba jak również studzenia. Wtedy na pewno
chleb się uda nawet największemu amatorowi.Niektórzy piekarze twierdzą, że nie ma znaczenia dodawanie
soli do uprzednio wyrobionego
chleba. Książka, z której pochodzi
chleb zaleca jednak dodawanie
soli po wstępnym zarobieniu ciasta
chlebowego, ponieważ
sól hamuje rozwój zakwasu.Udanego pieczenia!Polecane przepisyPizza
chleb bake off
Chleb pszenno żytni na zakwasieProsty
chleb z blachyPszenno
żytni chleb z blachyZakwas pszenny i orkiszowe mini
bagietki