Wykonanie

Kolejny miesiąc i kolejne pyszne pieczenie w Sierpniowej Piekarni u Amber . Tym razem robiłyśmy
chleb mieszamy na miodzie z
oliwkami z przepisu z bloga Weekendy w domu i ogrodzie . Chlebuś wyszedł naprawdę pyszny w smaku i bardzo aromatyczny,
oliwki nadały mu fajnego posmaku i wilgotności. Polecam koniecznie spróbujcie tej wersji. U mnie zdecydowanie do powtórzenia. Kto ma ochotę na kromeczkę ?Zapraszam :-)Składniki:- 240 g aktywnego zakwasu żytniego- 50 g
siemienia lnianego- 70 g
mąki razowej żytniej- 130 g
mąki razowej orkiszowej- 250 g
mąki pszennej - dałam
chlebową typ 750- 1 łyżeczka
soli (8 g)- łyżka płynnego
miodu- 330 g + 20 g
wody- 18 czarnych
oliwek - dałam 22 sztuki bo tyle było w słoiczku
Siemię lniane namoczyć w 20 g
wody - na pół godziny przed wyrabianiem ciasta. Do miski przełożyć zakwas, dodać
mąki,
sól i
miód. Dolać 200 g
wody oraz namoczone
siemię lniane, wszystko razem wymieszać łyżką, musimy to zrobić dość dokładnie, aby rozlepić sklejone ziarna siemienia.Dodać resztę
wody i ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc - ja wyrobiłam ciasto rano i zostawiłam je na 6 godzin.Z przygotowanego ciasta można odłożyć porcję na kolejny wypiek
chleba (około 220 g) ja dałam do blaszki całość, zawsze odkładam wcześniej już dokarmiony zakwas bez dodatku ziaren,
soli i
miodu.Ciasto przekładamy do keksówki - u mnie silikonowa - wysmarowanej
olejem, możemy także wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny, przykrywamy oczywiście ściereczką.
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny - ja piekłam razem z innymi rodzajami
chleba w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, przez 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.Smacznego.
Chleb mieszany na zakwasie z
miodem i
oliwkami na blogach :Akacjowy blogam. art kolor i smakApetyt na
smakaKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarna ManiusiaKulinarne przygody GatityMoje małe czarowanienie-ład mAlutkiPolska zupaPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmakowity
chlebStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu slow life
