Wykonanie

Na upalne dni, gdy rzadko kiedy mamy ochotę nie tylko na zupę, ale nawet na obiad, idealnym rozwiązaniem są chłodniki – zimne, orzeźwiające, dodające energii zdrowe dania. Oprócz tradycyjnego chłodnika po litewsku, hiszpańskiego gazpacho czy chłodników
ogórkowych, istnieje pewnie całe mnóstwo indywidualnych pomysłów na przeróżne warianty tej zupy. Dziś chciałabym się podzielić swoim autorskim przepisem na bardzo orzeźwiający, lekko słodkawy i bardzo zielony chłodnik z
groszku,
awokado i
ogórka z
miętą, skropiony
sokiem z limonki. Jeśli jednak nie przepadamy za chłodnikami, a spodobał nam się ten przepis, z powodzeniem możemy nie dolewać
wody i zrobić z niego dip do chrupkich przekąsek. W każdej wersji smakuje wybornie!;)SKŁADNIKI:– opakowanie mrożonego
groszku (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)– dojrzałe
awokado–
ogórek zielony– 200 g świeżych liści
szpinaku (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)– 0,5 doniczki świeżych oberwanych listków
mięty– 2 ząbki
czosnku–
limonka–
sól himalajska–
pieprz ziołowy–
wodaPRZYGOTOWANIE:
Limonkę włożyć do miseczki z wrzątkiem.
Groszek trochę rozmrozić i zmiksować (razem z
lodem) na jednolitą masę w blenderze. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
awokado, ⅓ umytego, obranego i pokrojonego w kostkę zielonego
ogórka, umyte liście
szpinaku, umyte listki
mięty, wyciśnięte ząbki
czosnku,
sól i
pieprz. Dolać
wodę na oko tak, żeby uzyskać odpowiadającą nam gęstość i doprawić do smaku. Pozostałe ⅔ umytego i obranego
ogórka pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić do garnka.
Limonkę wyjąć z wrzątku, przekroić i wycisnąć z niej cały sok do naszego chłodnika, a
potem wymieszać. Zalać chłodnikiem pokrojonego w kostkę
ogórka i włożyć wszystko do lodówki. Podawać zimne ozdobione kroplą
oliwy z oliwek i liściem
mięty np. z grzankami crostini!;)