Wykonanie

Ciasto z
brzoskwiniami z dodatkiem włoskich
ciasteczek amaretti (można je bardzo często nabyć w Lidlu). Szybkie i słodziutkie kruche ciasto, pyszne nadzienie ze świeżych
brzoskwiń i dużo migdałowej kruszonki :-). Smakuje pysznie, polecam z kulką
lodów, jeszcze ciepłe!Składniki na kruche ciasto:270 g
mąki pszennej100 g
ciasteczek amaretti, zmielonych200 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
migdałówW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę, zmielone
ciasteczka amaretti,
cukier i ekstrakt z
migdałów. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić (jeśli kruszonka będzie wydawała się zbyt wilgotna/tłusta - dodać więcej
mąki pszennej).Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.Ponadto:700 g dojrzałych
brzoskwiń50 g
cukru3 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski waniliicukier puder do oprószenia
ciasteczka amaretti do ozdoby
Brzoskwinie przepołowić (skórki nie ubieramy), usunąć z nich pestki, pokroić w półksiężyce. Wymieszać z
cukrem i
skrobią ziemniaczaną, odłożyć na 15 minut.Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć
brzoskwinie z
mąką i
cukrem (zebrany sok odlać, nie będzie potrzebny), na wierzch wysypać pozostałą kruszonkę.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do zezłocenia i wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem i ozdobić dodatkowymi
ciasteczkami.Smacznego :-).
