ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z brzoskwiniami i amaretti

Kruche ciasto z brzoskwiniami i amaretti

nazwa

Wykonanie

Ciasto z brzoskwiniami z dodatkiem włoskich ciasteczek amaretti (można je bardzo często nabyć w Lidlu). Szybkie i słodziutkie kruche ciasto, pyszne nadzienie ze świeżych brzoskwiń i dużo migdałowej kruszonki :-). Smakuje pysznie, polecam z kulką lodów, jeszcze ciepłe!
Składniki na kruche ciasto:
270 g mąki pszennej
100 g ciasteczek amaretti, zmielonych
200 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, zmielone ciasteczka amaretti, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić (jeśli kruszonka będzie wydawała się zbyt wilgotna/tłusta - dodać więcej mąki pszennej).
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Ponadto:
700 g dojrzałych brzoskwiń
50 g cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
cukier puder do oprószenia
ciasteczka amaretti do ozdoby
Brzoskwinie przepołowić (skórki nie ubieramy), usunąć z nich pestki, pokroić w półksiężyce. Wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną, odłożyć na 15 minut.
Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć brzoskwinie z mąką i cukrem (zebrany sok odlać, nie będzie potrzebny), na wierzch wysypać pozostałą kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do zezłocenia i wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić dodatkowymi ciasteczkami.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-brzoskwiniami-i-amaretti