Wykonanie
Brzoskwinie i
kokos to połączenie idealne :-). Jeśli dodać do tego kruszonkę, czego chcieć więcej? Prosty i szybki deser, polecam na podwieczorek :-).Składniki na 4 porcje.Składniki na kruche ciasto:110 g
mąki pszennej50 g
wiórków kokosowych100 g
masła, w temperaturze pokojowej60 g drobnego
cukru do wypiekówW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
wiórki kokosowe,
cukier. Wyrobić
między palcami do momentu otrzymania kruszonki, odstawić.Nadzienie
brzoskwiniowe:5
brzoskwiń, pokrojonych na ósemki2 łyżki
cukru1 - 1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiWszystkie składniki nadzienia wymieszać.4 foremki do zapiekania wysmarować
masłem. Pomiędzy foremki równo rozdzielić nadzienie
brzoskwiniowe. Posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut lub do zrumienienia się kruszonki. Nadzienie
owocowe w środku będzie się wyraźnie gotowało. Wyjąć, chwilę przestudzić. Można podawać ciepłe np. z
lodami waniliowymi lub
sorbetem cytrynowym.Smacznego :-).