Wykonanie
Przepis cytuję za Dorotuś .

[20 - 30 sztuk]120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
masła, zimnego50 g drobnego
cukru z prawdziwą
wanilią (lub
cukru + nasionka z połowy
laski wanilii)2 łyżki
maku (suchego)ew. łyżka kwaśnej
śmietany (dałam, bo ciasto bardzo mi się kruszyło)drobny
cukier z
wanilią do obtoczenia
ciastekWszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować (lub wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść). Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując
mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 8 - 10 minut w temperaturze 170 stopni do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z
wanilią.Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.Smacznego!
