ßßß Cookit - przepis na Kruche makowe gwiazdki

Kruche makowe gwiazdki

nazwa

Wykonanie

W tym roku postawiłam na różnorodność ciasteczek świątecznych i rozmaitych małych łakoci. Teraz makowe gwiazdki, idealnie kruche, maślane i mocno waniliowe. Kto się poczęstuje? :-)
Składniki na 20 - 30 sztuk:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki maku (suchego)
Ponadto:
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować.* Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.
Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
* Można również metodą tradycyjną - wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-makowe-gwiazdki