Wykonanie

W tym roku postawiłam na różnorodność
ciasteczek świątecznych i rozmaitych małych łakoci. Teraz
makowe gwiazdki, idealnie kruche, maślane i mocno
waniliowe. Kto się poczęstuje? :-)Składniki na 20 - 30 sztuk:120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
masła, zimnego50 g drobnego
cukru z prawdziwą
wanilią (lub
cukru + nasionka z połowy
laski wanilii)2 łyżki
maku (suchego)Ponadto:drobny
cukier z
wanilią do obtoczenia
ciastekWszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować.* Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki na 30 - 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, lekko podsypując
mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z
wanilią.Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.* Można również metodą tradycyjną - wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać nożem, szybko zagnieść.Smacznego :-).