Wykonanie
wtorek, 1 Listopad 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Listopad witam delikatnymi
ciasteczkami. Mają wyraźny,
maślany smak i są bardzo kruche. Z podanych składników wychodzi jedna blaszka, więc możecie spokojnie zrobić podwójną porcję 🙂 Przechowywane w szczelnym pojemniku nie
tracą kruchości przez kilka dni.Składniki:pół kostki zimnego
masła (100 g)120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej35 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego (15 g)3 płaskie łyżki suchego
makuWszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Stolnicę posypujemy
mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut (aż lekko się przyrumienią). Studzimy na blaszce.