ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z makiem

Kruche ciasteczka z makiem

nazwa

Wykonanie

wtorek, 1 Listopad 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Listopad witam delikatnymi ciasteczkami. Mają wyraźny, maślany smak i są bardzo kruche. Z podanych składników wychodzi jedna blaszka, więc możecie spokojnie zrobić podwójną porcję 🙂 Przechowywane w szczelnym pojemniku nie tracą kruchości przez kilka dni.
Składniki:
pół kostki zimnego masła (100 g)
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
35 g cukru
opakowanie cukru waniliowego (15 g)
3 płaskie łyżki suchego maku
Wszystkie składniki mieszamy i szybko zagniatamy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Foremką wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut (aż lekko się przyrumienią). Studzimy na blaszce.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/kruche-ciasteczka-z-makiem