Wykonanie

Śnieżnobiały sernik. Z dodatkiem samych
białek, które wystarczy zmiksować z pozostałymi składnikami masy serowej. W smaku - nie do odróżnienia od sernika na całych jajkach. Na klasycznym
ciasteczkowym spodzie i z dodatkiem frużeliny z
owoców leśnych. Dodaje ona deserowi smaku, przełamuje jego słodkość i dzięki niej sernik nabiera barw :-). Jeśli w zamrażarce zalegają Wam zamrożone
białka, to dobry moment na ich wykorzystanie. Bardzo polecam :-).Składniki na
czekoladowy spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej
czekoladzie60 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie300 ml
śmietany kremówki 36%5
białek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków20 g
mąki ziemniaczanej20 g
mąki pszennej1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski wanilii lub sok z połowy
cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.Przygotować frużelinę z
owoców leśnych . Przed podaniem wyłożyć ją na sernik.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .


