Wykonanie

Pyszne
cytrynowe ciasteczka. Bardzo delikatne i kruchuteńkie. Zasmakują nie tylko wielbicielom
cytryn. Można też zrobić w klasycznej
waniliowo-marcepanowej wersji bez soku. Wówczas zmniejszamy ilość
mąki pszennej do ok 100g. Z podanych proporcji otrzymacie ok 30 zgrabnych
ciasteczek. Polecam :)Składniki:110g
mąki krupczatki40g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej110g
masła2-3 łyżeczki
soku z cytryny (ok 1/2 małej
cytryny)20g marcepanu2 łyżki suchego
maku50g
cukru z
wanilią (klik)
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Z ciasta ulepić kule i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego :)

