Wykonanie

Kruche
anyżowe ciasteczka świąteczne, z nutką
pomarańczy. Pyszne, jak powiedział mój mąż, a ponieważ ja za
anyżem nie przepadam, wierzę mu na słowo ;). A trzeba przyznać, że woń
anyżu wśród rozmaitych wypieków buduje jeszcze bardziej świąteczny nastrój, więc może znajdą się u Ciebie pod choinką? A może upieczesz je dla przyjaciela, który też przepada za anyżem? Polecam!Składniki na 40
ciastek (wykrajane
ciastka o wielkości 7 - 8 cm):360 g
mąki pszennej70 g
skrobi ziemniaczanej140 g
cukru pudru2,5 łyżeczki zmielonego
anyżu*świeżo otarta skórka z 1 dużej
pomarańczyziarenka
wanilii z połowy
laski wanilii250 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 duże
jajkoMąkę pszenną i
skrobię ziemniaczaną przesiać, dodać
masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując
mąką. Wycinać dowolne kształty
ciastek. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut lub do zezłocenia i zarumienienia brzegów, mniejsze
ciastka krócej. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Mniej więcej 4 - 5 gwiazdek
anyżu, mielimy całe gwiazdki.Smacznego :-).

Źródło przepisu - "Sweet" Yotam Ottolenghi.