ßßß Cookit - przepis na Biaďż˝y chleb kanapkowy

Bia�y chleb kanapkowy

nazwa

Wykonanie

Z dzisiejszego przepisu uzyskamy niezwykle delikatny i puszysty chleb, idealny do kanapek i do tostów, niezwykle smaczny i lekki. Nie jest to wypiek w ciężkim, rustykalnym stylu; to chleb o delikatnym miąższu i delikatnej skórce, w stylu amerykańskim czy brytyjskim. Będzie znakomicie pasował zarówno do smaków wytrawnych, jak i słodkich. Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów, jakie próbowałam. Przepis bazowany na BrownEyedBaker .
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki całkowicie miękkiego masła
4 łyżki śmietanki UHT 12%
1,5 szklanki mąki 650
1,5 szklanki mąki tortowej
+ masło do posmarowania bochenka
1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, cukier i 0,5 szklanki mąki. Wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić zaczyn, by drożdże "ruszyły', na 20 minut, lub do chwili pojawienia się na powierzchni zaczynu małych bąbelków.
2. Do zaczynu dodać rozgniecione w palcach miękkie masło, sól i śmietankę. Wymieszać. Stopniowo dodawać resztę przesianej mąki, wyrabiając, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać trochę więcej mąki tortowej, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Ciasto powinno być w miarę luźne. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Ciasto lekko wyrobić i uderzyć w nie dłonią, by pozbyć się nagromadzonych pęcherzyków gazu. Następnie formujemy z ciasta prostokąt (odpowiadający długością naszej formie do pieczenia), który rolujemy wzdłuż krótszego boku. Ciasto wkładamy do wysmarowanej lekko olejem foremki o wymiarach ok. 24 cm x 10cm. Wierzch bochenka smarujemy lekko rozpuszczonym masłem. Na bochenku możemy wykonać ukośne ozdobne nacięcia i oprószyć go np. sezamem. Bochenek przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut, do podwojenia rozmiarów.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 st. c. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C, spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i pieczemy chleb przez 20-25 minut, aż będzie rumiany.
Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.
Studzenie chleba na kratce
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/07/Bialy-chleb-kanapkowy.html