ßßß Cookit - przepis na Najprostszy chleb pszenny

Najprostszy chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

Nie wszyscy lubią chleb na zakwasie. Mój mąż woli pieczywo łagodniejsze. Sama zresztą lubię od czasu do czasu zjeść dobry chleb na drożdżach . Chleb taki ma też inną zaletę, nie musimy go planować dzień wcześniej, tak jak w przypadku pieczywa na zakwasie, ale już za 3 godziny po zaplanowaniu możemy mieć w ręku, jeszcze ciepłą, chrupiącą pajdę chleba z masłem . Chleb, na który przepis podaję dzisiaj, jest naprawdę jednym z najlepszych drożdżowych chlebów jakie jadłam. Bardzo prosty w wykonaniu, ze smacznym miąższem i chrupiącą skórką. No i dodatkowo, jeden z najpiękniejszych zapachów na świecie, zapach świeżo upieczonego chleba . Chyba nie muszę już niczym więcej zachęcać...
450 g mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania
25 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
300 ml ciepłej wody
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem solą i drożdżami. Robimy wgłębienie w środku, wlewamy wodę i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Ciasto przenosimy na blat bez mąki i wyrabiamy przez 10 minut ( za mnie robił to hak), aż ciasto będzie jedwabiście gładkie.
Ciasto umieszczamy w plastikowej torbie, lekko naoliwionej lub w misce przykrytej folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę lub do podwojenia objętości.
Ciasto ponownie wyrabiamy przez ok 2-3 minuty, po czym nadajemy mu owalny kształt i umieszczamy w foremce keksowej uprzednio natłuszczonej i obsypanej mąką lub w koszu do wyrastania. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 45 minut lub do czasu aż podwoi objętość.
Piekarnik nastawiamy na 230 st C.
Ostrym nożem robimy nacięcie przez środek chleba na głębokość ok 1 cm. Wierzch chleba posypujemy mąką.
Pieczemy prze 30-35 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przenosimy na kratkę do ostygnięcia.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/najprostszy-chleb-pszenny-farmhouse.html