ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Najzwyklejsze ciasto ucierane z sezonowymi owocami. W tym przypadku z truskawkami, ale można wymienić je na dowolne sezonowe owoce - jagody, jeżyny, maliny. Ciasto jest bardzo miękkie, smaczne, wilgotne, słodkie. Na drugi dzień dalej trzymało świeżość. Doskonale nada się na letni piknik. Bardzo smakuje dzieciom. Dwie malutkie dziewczynki wręcz zajadały się jeszcze ciepłym ciastem.
175 g masła
175 g drobnego cukru
3 jajka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka jogurtu greckiego
125 g truskawek, pokrojonych na niewielkie kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 25 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie, dodajemy kolejno po jednym jajku i dalej ucieramy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy połowę, mieszamy, po czym dodajemy resztę i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy, oraz pokrojone truskawki i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy ok 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2016/06/ciasto-ucierane-z-truskawkami.html