Wykonanie
Najzwyklejsze ciasto ucierane z sezonowymi
owocami. W tym przypadku z
truskawkami, ale można wymienić je na dowolne sezonowe
owoce -
jagody,
jeżyny,
maliny. Ciasto jest bardzo miękkie, smaczne, wilgotne, słodkie. Na drugi dzień dalej trzymało świeżość. Doskonale nada się na letni piknik. Bardzo smakuje dzieciom. Dwie malutkie dziewczynki wręcz zajadały się jeszcze ciepłym
ciastem.
175 g
masła175 g drobnego
cukru3
jajka175 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżka
jogurtu greckiego125 g
truskawek, pokrojonych na niewielkie kawałkiPiekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 25 cm
Masło i
cukier ucieramy, aż będą gładkie, dodajemy kolejno po jednym
jajku i dalej ucieramy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy połowę, mieszamy, po czym dodajemy resztę i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy
jogurt, mieszamy, oraz pokrojone
truskawki i lekko mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki i pieczemy ok 50 - 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.