ßßß Cookit - przepis na Mazurek malinowo – czekoladowy

Mazurek malinowo – czekoladowy

nazwa

Wykonanie

W moim domu nie piekło się mazurków na Wielkanoc. Spotkałam się z nimi dopiero w Warszawie i pokochałam za prostotę i mnóstwo możliwości do wykorzystania. Wystarczy zagnieść dobre, maślane kruche ciasto i podzielić na kilka części, a potem puścić wodze fantazji. U mnie w tym roku niezbyt słodko, ale wciąż wiosennie i świątecznie. Zapraszam! :)
Składniki:
Ciasto
175 g mąki pszennej tortowej
85 g zimnego masła
szczypta soli
odrobina proszku do pieczenia (na koniec noża)
50 g cukru pudru
1 żółtko
2-3 łyżki lodowato zimnej wody
Nadzienie
200 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
100 ml przecieru z malin (około 200 g malin zagotowujemy z odrobiną cukru, studzimy i przecieramy przez sito)
2-3 łyżki domowej konfitury malinowej
Dekoracja
czekoladowe, kolorowe jajeczka
cukrowe mini perełki
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i rozdrabniamy palcami na kruszonkę (można użyć malaksera). Dodajemy przesiany cukier puder. W garnuszku mieszamy żółtko z lodowato zimną wodą, wlewamy do reszty składników i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i ostrożnie przenosimy na blaszkę, a następnie wycinamy pisankę (możemy posłużyć się przygotowanym wcześniej szablonem z papieru do pieczenia). Z resztek ciasta formujemy zgrabne wałeczki i przyklejamy do brzegów mazurka, pomagając sobie pędzelkiem zwilżonym wodą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut (powinno się delikatnie zezłocić). Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z przecierem malinowym (płyn wlewamy powoli, cienką strużką). Do jednolitej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.
Wystudzony spód mazurka smarujemy konfiturą malinową. Na wierzch wykładamy krem malinowoczekoladowy, wyrównując nożem lub formując łyżką ozdobne fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego stężenia kremu.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-04-03
Przygotowanie:
45M
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
1H15M
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/04/03/mazurek-malinowo-czekoladowy