ßßß
W moim domu nie piekło się mazurków na Wielkanoc. Spotkałam się z nimi dopiero w Warszawie i pokochałam za prostotę i mnóstwo możliwości do wykorzystania. Wystarczy zagnieść dobre, maślane kruche ciasto i podzielić na kilka części, a potem puścić wodze fantazji. U mnie w tym roku niezbyt słodko, ale wciąż wiosennie i świątecznie. Zapraszam! :)Składniki:Ciasto175 g mąki pszennej tortowej85 g zimnego masłaszczypta soliodrobina proszku do pieczenia (na koniec noża)50 g cukru pudru1 żółtko2-3 łyżki lodowato zimnej wodyNadzienie200 g serka mascarpone100 g białej czekolady100 ml przecieru z malin (około 200 g malin zagotowujemy z odrobiną cukru, studzimy i przecieramy przez sito)2-3 łyżki domowej konfitury malinowejDekoracjaczekoladowe, kolorowe jajeczkacukrowe mini perełkiMąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i rozdrabniamy palcami na kruszonkę (można użyć malaksera). Dodajemy przesiany cukier puder. W garnuszku mieszamy żółtko z lodowato zimną wodą, wlewamy do reszty składników i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i ostrożnie przenosimy na blaszkę, a następnie wycinamy pisankę (możemy posłużyć się przygotowanym wcześniej szablonem z papieru do pieczenia). Z resztek ciasta formujemy zgrabne wałeczki i przyklejamy do brzegów mazurka, pomagając sobie pędzelkiem zwilżonym wodą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut (powinno się delikatnie zezłocić). Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z przecierem malinowym (płyn wlewamy powoli, cienką strużką). Do jednolitej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.Wystudzony spód mazurka smarujemy konfiturą malinową. Na wierzch wykładamy krem malinowo – czekoladowy, wyrównując nożem lub formując łyżką ozdobne fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż do całkowitego stężenia kremu.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-04-03Przygotowanie:45MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1H15MŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)