ßßß Cookit - przepis na Mazurek z białą czekoladą i adwokatem

Mazurek z białą czekoladą i adwokatem

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, lekki mazurek z obłędnym kremem i odrobiną dżemu porzeczkowego dla przełamania smaku. Po świętach możecie przygotować go w formie tarty – sprawdzi się idealnie na babskich pogaduchach przy herbacie.
Delikatne kruche ciasto przygotowane z pełnej porcji wystarczy na dwa mazurki lub dwie tarty o średnicy około 25 cm Jedną część możecie zamrozić i użyć w razie nagłej potrzeby. ;) Przepis już bardzo dawno dostałam od cioci (dziękuję!) i wykorzystuję do wielu słodkich wypieków.
Nadzienie inspirowana jest tym przepisem . Dekoracja zależy od Waszej fantazji – ja wykorzystałam upieczone dzień wcześniej maślane ciasteczka i czekoladowe, nakrapiane jajeczka.
Składniki:
Ciasto
350 g mąki pszennej tortowej
170 g prawdziwego masła
szczypta soli
odrobina proszku do pieczenia (na koniec noża)
100 g cukru pudru
2 żółtka
4-6 łyżek lodowato zimnej wody
Nadzienie
250 g serka mascarpone
150 g białej czekolady
100 ml adwokatu
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Dekoracja
czekoladowe, nakrapiane jajeczka
maślane ciasteczka w wielkanocnych kształtach w wersji przygotowywanej po świętach np. podprażone płatki migdałowe, wiórki czekoladowe, bita śmietana
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dodajemy przesiany cukier puder. W garnuszku mieszamy żółtka z lodowato zimną wodą, wlewamy do reszty składników i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części – jedną zamrażamy (przyda się, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście), drugą owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i ostrożnie przenosimy na blaszkę, a następnie wycinamy pisankę (możemy posłużyć się przygotowanym wcześniej szablonem z papieru do pieczenia). Z resztek ciasta formujemy zgrabne wałeczki i przyklejamy do brzegów mazurka, pomagając sobie pędzelkiem zwilżonym wodą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut (powinno się delikatnie zezłocić). Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy, dolewając adwokat cienką strużką. Do jednolitej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
Wystudzony spód mazurka smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy krem adwokatowy, wyrównując wierzch nożem lub formując łyżką ozdobne fale. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin lub najlepiej całą noc, aż do całkowitego stężenia kremu.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-04-08
Przygotowanie:
1H
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
1H30M
Średnia ocena:
5
Based on 4 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/04/08/mazurek-z-biala-czekolada-i-adwokatem