Wykonanie

Przepyszny, lekki mazurek z obłędnym kremem i odrobiną
dżemu porzeczkowego dla przełamania smaku. Po świętach możecie przygotować go w formie tarty – sprawdzi się idealnie na babskich pogaduchach przy herbacie.Delikatne kruche ciasto przygotowane z pełnej porcji wystarczy na dwa mazurki lub dwie tarty o średnicy około 25 cm Jedną część możecie zamrozić i użyć w razie nagłej potrzeby. ;) Przepis już bardzo dawno dostałam od cioci (dziękuję!) i wykorzystuję do wielu słodkich wypieków.Nadzienie inspirowana jest tym przepisem . Dekoracja zależy od Waszej fantazji – ja wykorzystałam upieczone dzień wcześniej maślane
ciasteczka i
czekoladowe, nakrapiane jajeczka.Składniki:Ciasto350 g
mąki pszennej tortowej170 g prawdziwego
masłaszczypta
soliodrobina
proszku do pieczenia (na koniec noża)100 g
cukru pudru2
żółtka4-6 łyżek lodowato zimnej
wodyNadzienie250 g
serka mascarpone150 g
białej czekolady100 ml
adwokatu2-3 łyżki
dżemu z czarnej porzeczkiDekoracja
czekoladowe, nakrapiane jajeczkamaślane
ciasteczka w wielkanocnych kształtach w wersji przygotowywanej po świętach np. podprażone
płatki migdałowe, wiórki
czekoladowe,
bita śmietana
Mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne
masło i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dodajemy przesiany
cukier puder. W garnuszku mieszamy
żółtka z lodowato zimną
wodą, wlewamy do reszty składników i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części – jedną zamrażamy (przyda się, kiedy wpadną do nas niezapowiedziani goście), drugą owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Szeroką blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i ostrożnie przenosimy na blaszkę, a następnie wycinamy pisankę (możemy posłużyć się przygotowanym wcześniej szablonem z papieru do pieczenia). Z resztek ciasta formujemy zgrabne wałeczki i przyklejamy do brzegów mazurka, pomagając sobie pędzelkiem zwilżonym
wodą. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 25 – 30 minut (powinno się delikatnie zezłocić). Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
Serek mascarpone ucieramy, dolewając
adwokat cienką strużką. Do jednolitej masy dodajemy przestudzoną
czekoladę i mieszamy do połączenia składników.Wystudzony spód mazurka smarujemy
dżemem porzeczkowym i wykładamy krem
adwokatowy, wyrównując wierzch nożem lub formując łyżką ozdobne fale. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin lub najlepiej całą noc, aż do całkowitego stężenia kremu.Przed podaniem dowolnie dekorujemy.


Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2015-04-08Przygotowanie:1HGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1H30MŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)