Wykonanie
Już sam kolor poprawia humor a
rześki smak pobudza do działania. Zielony koktajl z
kiwi i
pietruszką to prawdziwa bomba witaminowa, więc nie zapomnij o nim tej wiosny!Składniki na 2 porcje:
Kiwi 3 szt
Pomarańcza 1 szt
Natka pietruszki pęczek
Mięta (6-7 listków)
Woda 250 ml (ok. 1 szklanka)
Miód (opcjonalnie)
Olej kokosowy/oliwa 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:Do blendera wlewamy
wodę, dorzucamy cały pęczek
natki pietruszki, listki świeżej
mięty i dokładnie blendujemy. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki
pomarańczę,
kiwi oraz łyżeczkę
oleju kokosowego, aby lepiej przyswajały się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Opcjonalnie koktajl z
kiwi i
pietruszką możemy również dosłodzić łyżką
miodu, gdyby okazało się, że
owoce są za mało słodkie. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Zielony koktajl z
kiwi i
pietruszką to energetyczny zastrzyk witaminowy. Produkty wykorzystane w koktajlu są szczególnie bogate w witaminę C, zwłaszcza
natka pietruszki, która ma aż 3
razy więcej witaminy C niż osławiona
cytryna! Zazwyczaj witaminę C kojarzymy jedynie jako środek walki z przeziębieniem a dokładniej mówiąc sposób na podniesienie odporności organizmu do stosowania profilaktycznego zanim jeszcze zachorujemy. Jednak warto wiedzieć, że witamina C bierze również udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Jest ona, obok witaminy E oraz beta karotenu, silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki z organizmu.

Co ważne obecność witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza w organizmie, zatem koktajl z
kiwi i
pietruszką idealnie odnajdzie się w towarzystwie bogatych w żelazo jaj np. sadzonych z płynnym
żółtkiem. Witamina C jest witaminą termolabilną więc prawie 50% jej zawartości ulatnia się podczas obróbki cieplnej, zatem koktajl z
kiwi i
pietruszką jest jej idealnym źródłem. Co więcej koktajl oprócz solidnej
dawki witaminy C dostarczy nam również witaminę E, beta karoten, chlorofil, sód, magnez, żelazo a także wapń. Tak przygotowany koktajl ma także właściwości oczyszczające zwłaszcza wątrobę, nerki i układ trawienny, działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, a także usprawnia pracę jelit, idealny na wiosenne oczyszczenie!Lubicie takie zielone cuda?PozdarwiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]