ßßß
Sposób przygotowania:Do blendera wlewamy wodę, dorzucamy cały pęczek natki pietruszki, listki świeżej mięty i dokładnie blendujemy. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę, kiwi oraz łyżeczkę oleju kokosowego, aby lepiej przyswajały się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Opcjonalnie koktajl z kiwi i pietruszką możemy również dosłodzić łyżką miodu, gdyby okazało się, że owoce są za mało słodkie. Całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Zielony koktajl z kiwi i pietruszką to energetyczny zastrzyk witaminowy. Produkty wykorzystane w koktajlu są szczególnie bogate w witaminę C, zwłaszcza natka pietruszki, która ma aż 3 razy więcej witaminy C niż osławiona cytryna! Zazwyczaj witaminę C kojarzymy jedynie jako środek walki z przeziębieniem a dokładniej mówiąc sposób na podniesienie odporności organizmu do stosowania profilaktycznego zanim jeszcze zachorujemy. Jednak warto wiedzieć, że witamina C bierze również udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych. Jest ona, obok witaminy E oraz beta karotenu, silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki z organizmu.
Co ważne obecność witaminy C zwiększa przyswajalność żelaza w organizmie, zatem koktajl z kiwi i pietruszką idealnie odnajdzie się w towarzystwie bogatych w żelazo jaj np. sadzonych z płynnym żółtkiem. Witamina C jest witaminą termolabilną więc prawie 50% jej zawartości ulatnia się podczas obróbki cieplnej, zatem koktajl z kiwi i pietruszką jest jej idealnym źródłem. Co więcej koktajl oprócz solidnej dawki witaminy C dostarczy nam również witaminę E, beta karoten, chlorofil, sód, magnez, żelazo a także wapń. Tak przygotowany koktajl ma także właściwości oczyszczające zwłaszcza wątrobę, nerki i układ trawienny, działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo, a także usprawnia pracę jelit, idealny na wiosenne oczyszczenie!Lubicie takie zielone cuda?PozdarwiamSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]