Wykonanie
Dzień dobry kochani. Dzisiaj pospałam sobie dłużej, zjadłam pyszne śniadanie i spakowałam upieczone wcześniej ciasto, dzisiaj dzień
matki, tak więc
jadę odwiedzić swoją rodzinkę. Za oknem niestety pochmurno, ale nie jest tak bardzo gorąco. Od mojego kochanego synusia dostałam piękny bukiet kwiatów, cieszy mnie to, że pamięta. Za to ja przygotowałam bardzo zdrowe śniadanie, komosę
ryżową z
bakaliami. Wyszła bardzo fajna w smaku, powstała taka
sałatka, którą można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Da nam uczucie sytości na bardzo długo i pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Do przygotowania tej sałatki użyłam produktów ze sklepu Ekodis . Życzę wszystkim mamą wspaniałego dnia.Zapraszam :-)Składniki:- 150 g komosy ryżowej- 300 ml
wody- garść
orzechów włoskich- 2 garście
jagód goji- 2 garście
suszonej żurawiny- 2 garście pestek dyni- 1/5 łyżeczki
soliWykonanie:Komosę
ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą
wodą. Do garnka wlewamy
wodę i dodajemy
sól. Do
wody wrzucamy komosę, mieszamy, zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na suchej patelni prażymy
pestki dyni i
orzechy włoskie, przekładamy do miseczki. Do drugie wrzucamy
żurawinę i
jagody goji i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Próbujemy komosę, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę
wody i zostawiamy pod przykryciem w garnku niech dojdzie, już przy wyłączonym gazie. Ogólnie komosa ma zostać nie rozgotowana i chrupka w smaku. Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy
pestki dyni,
orzechy i odsączone
jagody goji i
żurawinę, mieszamy. Jemy na zdrowie.