ßßß Cookit - przepis na Komosa ryżowa z żurawiną, jagodami goji, orzechami i pestkami dyni

Komosa ryżowa z żurawiną, jagodami goji, orzechami i pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Dzisiaj pospałam sobie dłużej, zjadłam pyszne śniadanie i spakowałam upieczone wcześniej ciasto, dzisiaj dzień matki, tak więc jadę odwiedzić swoją rodzinkę. Za oknem niestety pochmurno, ale nie jest tak bardzo gorąco. Od mojego kochanego synusia dostałam piękny bukiet kwiatów, cieszy mnie to, że pamięta. Za to ja przygotowałam bardzo zdrowe śniadanie, komosę ryżową z bakaliami. Wyszła bardzo fajna w smaku, powstała taka sałatka, którą można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Da nam uczucie sytości na bardzo długo i pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Do przygotowania tej sałatki użyłam produktów ze sklepu Ekodis . Życzę wszystkim mamą wspaniałego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 150 g komosy ryżowej
- 300 ml wody
- garść orzechów włoskich
- 2 garście jagód goji
- 2 garście suszonej żurawiny
- 2 garście pestek dyni
- 1/5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Do wody wrzucamy komosę, mieszamy, zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i orzechy włoskie, przekładamy do miseczki. Do drugie wrzucamy żurawinę i jagody goji i zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Próbujemy komosę, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i zostawiamy pod przykryciem w garnku niech dojdzie, już przy wyłączonym gazie. Ogólnie komosa ma zostać nie rozgotowana i chrupka w smaku. Ugotowaną komosę przekładamy do miski. Dodajemy pestki dyni, orzechy i odsączone jagody goji i żurawinę, mieszamy. Jemy na zdrowie.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/05/komosa-ryzowa-z-zurawina-jagodami-goji.html