ßßß Cookit - przepis na Mleko z orzechów włoskich

Mleko z orzechów włoskich

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
4 szklanki przegotowanej wody
szczypta soli
5 - 8 sztuk suszonych daktyli (można zastąpić 2 łyżkami dowolnego słodu)
kawałek gazy lub lniana ściereczka
sito do odcedzenia orzechów
Przygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Daktyle zalać odrobiną wrzątku i zostawić na noc. Rano odlać wodę z orzechów, dodać namoczone daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Zmiksować orzechy z daktylami, dodając stopniowo przegotowaną wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.
Gotowe mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny, chociaż u mnie nigdy tyle nie wytrwało. Z pozostałej po odcedzeniu mleka pulpy orzechowej można zrobić placki lub ciasteczka. Pycha!
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/05/mleko-z-orzechow-woskich.html