Wykonanie
Składniki2 szklanki wyłuskanych
orzechów włoskich4 szklanki przegotowanej
wodyszczypta
soli5 - 8 sztuk
suszonych daktyli (można zastąpić 2 łyżkami dowolnego słodu)kawałek gazy lub lniana ściereczkasito do odcedzenia
orzechówPrzygotowanie
Orzechy namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Daktyle zalać odrobiną wrzątku i zostawić na noc. Rano odlać
wodę z
orzechów, dodać namoczone
daktyle razem z
wodą, w której się moczyły. Zmiksować
orzechy z
daktylami, dodając stopniowo przegotowaną
wodę (4 szklanki). Miksować z przerwami około 10 minut. Sito wyłożyć gazą i porcjami wlewać zmiksowane
orzechy. Ja mieszam łyżką masę, żeby mleczko szybciej spłynęło, a
potem chwytam za brzegi gazy, robię węzełek i odciskam. Jeśli sito jest duże można za jednym razem wszystko przecedzić i odcisnąć.Gotowe
mleko zagotować i posolić. Można przechować w lodówce w zamkniętym słoiku około 24 godziny, chociaż u mnie nigdy tyle nie wytrwało. Z pozostałej po odcedzeniu
mleka pulpy orzechowej można zrobić placki lub
ciasteczka. Pycha!