ßßß
ok.1/2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach1 cebulaszczypiorek30 g. boczku lub słoniny (surowej)Przyprawy: pieprz, sól, ocet w malinowy (winny, jabłkowy, lub inny).
Ziemniaki obrać ze skórki.(Ugotowałam je na parze. Mają zdecydowanie lepszy smak)Pokroić w gruba plasterki.Boczek lub słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni.Kiedy słonina (boczek) się wytopi dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić.Wybrać łyżką cebulę ze skwarkami do ziemniaków. (Tłuszcz zużyć gdy stężeje np: do posmarowania chleba czy do usmażenia jajecznicy lub w inny sposób)
Posolić i popieprzyć do smaku.Dolać ok. 2-3 łyżki octu.Dodać posiekany szczypior i dokładnie wymieszać.
Uwaga! Podawać sałatkę kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (aby nie stężał smalec). Jeśli zamierzamy podać zimną to zamiast boczku proponuję użyć oleju.