Wykonanie
Kartoffelsalat to typowo niemiecka
sałatka popularna w całym
kraju. Znana jest również na Górnym Śląsku. Czasami zdarzało się, że
sałatka była serwowana w niedzielę wtedy moja teściowa aby wzbogacić “kartofelzalat” dodawała do niej pokrojone
ogórki konserwowe i podlewała rosołem (tak ok. 1/2 szklanki).Składniki:

ok.1/2 kg ugotowanych
ziemniaków w mundurkach1
cebulaszczypiorek30 g.
boczku lub
słoniny (surowej)
Przyprawy:
pieprz,
sól,
ocet w malinowy (
winny,
jabłkowy, lub inny).
Ziemniaki obrać ze skórki.(Ugotowałam je na parze. Mają zdecydowanie lepszy smak)Pokroić w gruba plasterki.
Boczek lub
słoninę pokroić w małą kostkę i stopić na patelni.Kiedy
słonina (
boczek) się wytopi dodać poszatkowaną
cebulę i zeszklić.Wybrać łyżką
cebulę ze skwarkami do
ziemniaków. (Tłuszcz zużyć gdy stężeje np: do posmarowania
chleba czy do usmażenia jajecznicy lub w inny sposób)

Posolić i popieprzyć do smaku.Dolać ok. 2-3 łyżki
octu.Dodać posiekany
szczypior i dokładnie wymieszać.

Uwaga! Podawać
sałatkę kiedy
ziemniaki są jeszcze ciepłe (aby nie stężał
smalec). Jeśli zamierzamy podać zimną to zamiast
boczku proponuję użyć
oleju.