Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaBrowar i golonka, czyli wyrafinowana kuchnia mazurskich zakapiorów.RSSSkładniki:Ciasto:250 g mąki pełnoziarnistej130 g chłodzonego masła1 żółtko1 łyżka cukru pudru3 łyżki wodyWierzch:250 g borówek amerykańskich100 g mascarpone1 łyżka mleka5 łyżeczek cukru pudrusok z połowy cytrynyskórka otarta z połowy cytryny1 łyżka cukru trzcinowegoSposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Serekmascarpone miksujemy z mlekiem i cukrem pudrem. Wylewamy na ciasto. Borówki myjemy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem trzcinowym. Całość wykładamy na ciasto. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 25 minut. Dekorujemy skórką z cytryny.14/05/2016Krycha i Zdzichu« PESTO Z RUKOLI