ßßß Cookit - przepis na Kurczak z czterdziestoma ząbkami czosnku

Kurczak z czterdziestoma ząbkami czosnku

nazwa

Wykonanie

Francuska klasyka... Danie, które swoim składem zniechęca wielu. Danie, które swoim smakiem przekonuje wszystkich :) Czosnek po ugotowaniu - mimo ilości - nie pozostawia ostrości. Wręcz daje słodkość. Cudownie rozgrzewa. Przepyszne z bagietką. Nie dajcie się tylko podkusić - czosnku naprawdę nie trzeba obierać :)
Składniki:
8 udek z kurczaka
sól
świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
3 łyżki masła klarowanego
40 nieobranych ząbków czosnku
garść posiekanej natki
kilka gałązek świeżego tymianku
3 liście laurowe
1 szklanka białego wina
1 szklanka bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umyj, przekrój na pałkę i udo. Posól je i popieprz. W głębokim garnku obsmaż kurczaka na złoto. Zalej go winem i bulionem. Dodaj ząbki czosnku, natkę, tymianek, liście laurowe i masło. Gotuj do miękkości. Kurczaka wyłów łyżką cedzakową i przykryj, by nie ostygł. Pozostały w garnku płyn gotuj kilka-kilkanaście minut na dużym ogniu, by odparował. Powstały sos odcedź, a czosnek i zioła przetrzyj przez sito. Sos razem z kurczakiem włóż z powrotem do garnka i podgrzej.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/09/kurczak-z-czterdziestoma-zabkami-czosnku.html