Wykonanie
Zainspirowała mnie Kwestia Smaku . Ale u nas zdecydowanie odpadł
kokos - mąż nie przepada, a to w końcu jego imieninowy. Krem z
mascarpone... tym razem mnie nie odpowiadał. I tak powstała inna wersja, w tych samych kolorach :)

Składniki:6
jajek6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej12 łyżek
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka barwnika do ciast w żelu w kolorze czerwonym1 l
śmietany kremówki4 zagęstniki do
śmietany typu
śmietan-fix1
czekolada gorzkadżem z czarnej porzeczki1 łyżka
miodu2 łyżki
soku z cytryny50 ml
wódki50 ml
wody przegotowanej1/2
owocu granatuSposób przygotowania:Przygotuj
biszkopt:
białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli
cukier, dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo
żółtka i ubijaj. Powolutku wsypuj wymieszane z
proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj barwnik i dokładnie wmieszaj. Przelej do tortownicy - wysmaruj tylko dno!
Boków nie smaruj! Piecz w 180 st. przez 35-40 minut do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.Zimny
biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy nasącz mieszaniną:
wody,
wódki,
soku z cytryny i
miodu. Ubij na sztywno
śmietanę, pod koniec ubijania dodaj zagęstniki. Jeden z blatów ułóż na talerzu, posmaruj
dżemem z czarnej porzeczki, Wyłóż na niego grubą warstwę ubitej
śmietany i posyp ją grubo posiekaną
czekoladą. Przykryj drugim blatem. Całość "obsmaruj"
śmietaną, tak, by ukryć czerwony
biszkopt - będzie niespodzianką dla gości ;) Na wierzch wysyp równomiernie kuleczki z
granatu.Do momentu podania przechowuj w lodówce.