ßßß Cookit - przepis na Czerwony tort imieninowy

Czerwony tort imieninowy

nazwa

Wykonanie

Zainspirowała mnie Kwestia Smaku . Ale u nas zdecydowanie odpadł kokos - mąż nie przepada, a to w końcu jego imieninowy. Krem z mascarpone... tym razem mnie nie odpowiadał. I tak powstała inna wersja, w tych samych kolorach :)
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka barwnika do ciast w żelu w kolorze czerwonym
1 l śmietany kremówki
4 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix
1 czekolada gorzka
dżem z czarnej porzeczki
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
50 ml wódki
50 ml wody przegotowanej
1/2 owocu granatu
Sposób przygotowania:
Przygotuj biszkopt:
białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka i ubijaj. Powolutku wsypuj wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj barwnik i dokładnie wmieszaj. Przelej do tortownicy - wysmaruj tylko dno! Boków nie smaruj! Piecz w 180 st. przez 35-40 minut do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy nasącz mieszaniną: wody, wódki, soku z cytryny i miodu. Ubij na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodaj zagęstniki. Jeden z blatów ułóż na talerzu, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, Wyłóż na niego grubą warstwę ubitej śmietany i posyp ją grubo posiekaną czekoladą. Przykryj drugim blatem. Całość "obsmaruj" śmietaną, tak, by ukryć czerwony biszkopt - będzie niespodzianką dla gości ;) Na wierzch wysyp równomiernie kuleczki z granatu.
Do momentu podania przechowuj w lodówce.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/12/czerwony-tort-imieninowy.html