ßßß
Składniki:6 jajek6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej12 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka barwnika do ciast w żelu w kolorze czerwonym1 l śmietany kremówki4 zagęstniki do śmietany typu śmietan-fix1 czekolada gorzkadżem z czarnej porzeczki1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytryny50 ml wódki50 ml wody przegotowanej1/2 owocu granatuSposób przygotowania:Przygotuj biszkopt:białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier, dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka i ubijaj. Powolutku wsypuj wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką. Dodaj barwnik i dokładnie wmieszaj. Przelej do tortownicy - wysmaruj tylko dno! Boków nie smaruj! Piecz w 180 st. przez 35-40 minut do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.Zimny biszkopt przekrój na dwa blaty. Każdy nasącz mieszaniną: wody, wódki, soku z cytryny i miodu. Ubij na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodaj zagęstniki. Jeden z blatów ułóż na talerzu, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, Wyłóż na niego grubą warstwę ubitej śmietany i posyp ją grubo posiekaną czekoladą. Przykryj drugim blatem. Całość "obsmaruj" śmietaną, tak, by ukryć czerwony biszkopt - będzie niespodzianką dla gości ;) Na wierzch wysyp równomiernie kuleczki z granatu.Do momentu podania przechowuj w lodówce.