Wykonanie
"Mamusiu, upieczemy ciasteczka?" - nie sposób odmówić :) Staram się jednak, by wspólne wypieki poza ogromem radości przynosiły też dodatkowy efekt wymierny: oswajanie z produktami uznawanymi za zdrowe, pożywne i, niestety, rzadko lubiane przez dzieci.
Płatki owsiane często pojawiają się w moich wypiekach - użyte jako składnik
ciastek,
chleba, deseru... Dziś proponuję Wam
ciasteczka z
rodzynkami, które poza
płatkami owsianymi mają w sobie także sporo
otrąb...

Składniki:1 szkl.
płatków owsianych1 szkl.
otrąb (u mnie owsianych)1 szkl. pełnoziarnistej
mąki pszennej1 szkl.
rodzynek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1
jajko1 szkl. soku naturalnego (
jabłkowy,
pomarańczowy...)1/4 szkl.
olejuSposób przygotowania:
Płatki,
otręby,
mąkę,
rodzynki,
proszek do pieczenia i
cynamon dokładnie wymieszaj. Dodaj rozmącone
jajko i sok z
olejem. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Z powstałej masy formuj łyżką niewielkie placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-12 minut w 200 st.

