Wykonanie
Wreszcie wpadł w moje ręce! :) Tak długo chciałam spróbować działania agaru, że już nawet nie pamiętam kiedy zaczęłam o tym myśleć. Ten przepis jest po prostu super.Skład (2 kieliszki)1 puszka pulpy z
marakui (8
owoców),1/2 puszki
mleka kokosowego,1
mango,1 łyżeczka agar-agar.Pulpę zagotować, w momencie wrzenia dodać agar-agar, wymieszać, żeby nie było grudek. Gotować jeszcze około 5-6 minut, mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia (Jeśli
marakuja jest wyjątkowo kwaśna to można dodać odrobinę
cukru do smaku, ja jednak nie musiałam tego robić). Po przestudzeniu nakładać do kieliszków i zostawić do zastygnięcia najlepiej na całą noc w lodówce (polecam przykryć kieliszki folią spożywczą, żeby
galaretka nie przeszła żadnym zapaczem).Dojrzałe
mango, obrać i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć
mango na
galaretkę.
Mleko z połowy puszki ubić lekko ubić i wyłożyć do kieliszków na warstwę z
mango. Smacznego :)


Bardzo łatwe Bezglutenowe Desery lato Przepisy wegańskieTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPieczone pączki z
serkiem cytrynowymNastępny wpisMini-pizze z dodatkami
Czekoladowe muffinki brownie z kremem z
marakuiUwielbiam te babeczki! Są po prostu przepyszne, sm [...] Czytaj dalej +Pasta z
bobu i
pietruszkiZdrowie, zdrowie, czyste zdrowie! :)
Bób,
pietrusz [...] Czytaj dalej +TOP 5 – Ulubieńcy tygodniaKolejne podsumowanie ulubionych produktów tygodnia [...] Czytaj dalej +Szarlotka z
beząZ racji tego, że wiosna w tym roku ma mały [...] Czytaj dalej +