ßßß
Składniki:250g malintrochę oleju70 g orzechów włoskich lub migdałów100 g białej bezy125 g białej czekolady10g oleju kokosowego3 łyżeczki żelatyny1 łyżka + 75 g cukru600 g sera śmietankowego200ml śmietany kremówkimaliny i bezy do dekoracji
Sposób przygotowania:Spód tortownicy 20-22cm posmaruj olejem. Migdały lub orzechy (najlepiej bez skórki) upraż na suchej patelni, przestudź i posiekaj. Bezy pokrusz. Białą czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej, lekko przestudź i wymieszaj z orzechami i bezą. Masę wyłóż na spód tortownicy i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut.Żelatynę wymieszaj z niewileką ilością zimnej wody i ostaw, by spęczniała.Maliny zmiksuj z łyżka cukru i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Ser wymieszaj z 75g cukru. Do 1/3 masy serowej dodaj mus malinowy i wymieszaj. Połowę żelatyny rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudź i połącz z masą malinową. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z pozostałą masą serową. Wstaw do lodówki na 15 minut.Śmietanę ubij na sztywno, podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj delikatnie z masą serową, drugą z masą malinową. Masy wykładaj warstwami na spód bezowy. Obie masy lekko przemieszaj wykałaczką, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.