Wykonanie
Dość łatwy do przygotowania. Idealny na ciepły dzień. Może być konkurencją dla
lodów. Optymalnie słodki. Połączenie
malin i
bezy znane jest choćby z bałaganu z Eaton, więc nie mogło zawieść naszego podniebienia :)Ukoronował 14 urodziny moich siostrzeńców. Byli zachwyceni :)Przepis zaczerpnięty ze słodkiego dodatku do Twojego Stylu.
Składniki:250g
malintrochę
oleju70 g
orzechów włoskich lub
migdałów100 g białej
bezy125 g
białej czekolady10g
oleju kokosowego3 łyżeczki
żelatyny1 łyżka + 75 g
cukru600 g
sera śmietankowego200ml
śmietany kremówkimaliny i
bezy do dekoracji
Sposób przygotowania:Spód tortownicy 20-22cm posmaruj
olejem.
Migdały lub
orzechy (najlepiej bez skórki) upraż na suchej patelni, przestudź i posiekaj.
Bezy pokrusz.
Białą czekoladę rozpuść razem z
olejem kokosowym w kąpieli
wodnej, lekko przestudź i wymieszaj z
orzechami i
bezą. Masę wyłóż na spód tortownicy i wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z niewileką ilością zimnej
wody i ostaw, by spęczniała.
Maliny zmiksuj z łyżka
cukru i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek.
Ser wymieszaj z 75g
cukru. Do 1/3 masy serowej dodaj mus malinowy i wymieszaj. Połowę
żelatyny rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudź i połącz z masą
malinową. Wstaw na 15 minut do lodówki. Pozostałą
żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z pozostałą masą
serową. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Śmietanę ubij na sztywno, podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj delikatnie z masą
serową, drugą z masą
malinową. Masy wykładaj warstwami na spód
bezowy. Obie masy lekko przemieszaj wykałaczką, by powstał marmurkowy wzorek. Wstaw na minimum 4 godziny do lodówki.