ßßß Cookit - przepis na Placki z serka ricotta

Placki z serka ricotta

nazwa

Wykonanie

Nawiązałam niedawno współpracę z wydawnictwem Egros . Bardzo się z tego cieszę, bo kocham książki i to bardzo. Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie książek kulinarnych i skandynawskich kryminałów. Czytam książki w każdej wolnej chwili. Uciekam przed światem w cudowny świat książek, albo szaleje w kuchni szukając nowych pomysłów i inspiracji z książek kulinarnych.
Wydawnictwo Egros proponuje bardzo szerkoki wachlarz książek, każdy znajdzie coś dla siebie, do poczytania, pośmiania, gotowania, z różnych dziedzin - beletrystyka, kulinaria (również po angielsku), poradniki, albumy, dla dzieci, komiksy, literatura faktu i wiele innych.
Pierwszą pozycją jaką dostałam jest książka Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" . Muszę przyznać, ze bardzo lubię przepisy Nigelli i lubią ją ogladać. Jej pomysły na dania są pyszne, szybkie i łatwe. Zapraszam również na stronę fb wydawnictwa. Dziękuje bardzo za możliwość próbowania pysznych przepisów z książek kulinarnych.
Wypróbowałam na początek placki z serka ricotta, zrobiłam je z dodatkiem serka waniliowego i malin. Musicie spróbować tych placków, są pyszne i puszyste. Idealne na obiad, na śniadanie.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka prszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych - smażyłam na oleju kokosowym
- 250 g truskawek - ja dałam maliny i na wierzch serek waniliowy
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. W misce mieszamy serek ricotta z mlekiem i żółtkami, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy. Białka ubijamy na szcztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nakładamy łyżką ciasto, smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Placki będą puszyste. Przekładamy na talerze, na każdy placek układamy kleks z serka waniliowego i maliny. Super smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dla mnie rewelacyjne placki. Można je polać syropem klonowym, posypać cukrem pudrem, dać inne owoce lub zrobić sos owocowy.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/10/placki-z-serka-ricotta.html