Wykonanie
Nawiązałam niedawno współpracę z wydawnictwem Egros . Bardzo się z tego cieszę, bo kocham książki i to bardzo. Od jakiegoś czasu mam bzika na punkcie książek kulinarnych i skandynawskich kryminałów. Czytam książki w każdej wolnej chwili. Uciekam przed światem w cudowny świat książek, albo szaleje w kuchni szukając nowych pomysłów i inspiracji z książek kulinarnych.Wydawnictwo Egros proponuje bardzo szerkoki wachlarz książek, każdy znajdzie coś dla siebie, do poczytania, pośmiania, gotowania, z różnych dziedzin - beletrystyka, kulinaria (również po angielsku), poradniki, albumy, dla dzieci, komiksy, literatura faktu i wiele innych.Pierwszą pozycją jaką dostałam jest książka Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" . Muszę przyznać, ze bardzo lubię przepisy Nigelli i lubią ją ogladać. Jej pomysły na dania są pyszne, szybkie i łatwe. Zapraszam również na stronę fb wydawnictwa. Dziękuje bardzo za możliwość próbowania pysznych przepisów z książek kulinarnych.Wypróbowałam na początek placki z
serka ricotta, zrobiłam je z dodatkiem
serka waniliowego i
malin. Musicie spróbować tych placków, są pyszne i puszyste. Idealne na obiad, na śniadanie.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 250 g
serka ricotta- 125 ml
mleka 2%- 2
jajka- 100 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka prszku do pieczenia- szczypta
soli- 2 łyżeczki
oleju z
orzeszków ziemnych - smażyłam na
oleju kokosowym- 250 g
truskawek - ja dałam
maliny i na wierzch
serek waniliowyWykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek. W misce mieszamy
serek ricotta z
mlekiem i
żółtkami, aż składniki się połączą. Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia oraz szczyptę
soli i mieszamy.
Białka ubijamy na szcztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i nakładamy łyżką ciasto, smażymy na niewielkim ogniu z obu stron. Placki będą puszyste. Przekładamy na talerze, na każdy placek układamy kleks z
serka waniliowego i
maliny. Super smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Dla mnie rewelacyjne placki. Można je polać
syropem klonowym, posypać
cukrem pudrem, dać inne
owoce lub zrobić sos
owocowy.Smacznego :-)