Wykonanie

Dzięki Skworcu dziś miałam okazję podegustować prawdziwą Yerba mate - Selecta ElaboradaTa delikatna
herbatka na początku troszeczkę uderzyła mnie zapachem , ale później naprawdę mi posmakowała. Nie mam jeszcze odpowiedniego kubeczka ale bombila jak najbardziej oryginalna bambusowa . Nie jest to moja pierwsza Yerba Mate dlatego bardzo chętnie zgodziłam się ją przetestować przy pomocy własnych kubków
smakowych.


Yerba mate to
herbata pochodzenia południowoamerykańskiego zdobywająca podniebienia coraz szerszych kręgów smakoszy
herbat. Dzieje się tak ze względu na jej niepowtarzalny smak oraz niezwykle pozytywne oddziaływanie na funkcje organizmu.Selecta jest wytwarzana ze specjalnie selekcjonowanych, tylko najlepszych, najładniejszych listków, które po zaparzeniu zagwarantują Tobie niezapomniane doznania smakowe i zapachowe ;-) a Twojemu organizmowi porcję witamin i minerałów.Yerba mate z
serii Selecta to majstersztyk wysiłku natury i ludzkiej pracy.Selecta Tradycional to mocna i pięknie pachnąca yerba mate. Jej niezwykle intensywny aromat oraz cierpki, słodko-gorzki smak znajduje wielu amatorów. Goryczka ceniona przez wprawionych mateistów może odstraszyć początkujących. Yerba mate Selecta jest ona źródłem olbrzymiej ilości magnezu praz witamin B1, B2 i C. Warto ją pić zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to trzeba dostarczyć organizmowi wielu witamin mikroelementów.To doskonała propozycja dla osób ceniących naturalny smak i oczekujących pozytywnego pobudzenia. Selecta dodaje bowiem energii na cały dzień. Można nią zastąpić
kawę.Warto ja pić - dla smaku i dla zdrowiaŹródło Skworcu

Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam w mojej kuchni najciekawiej jak tylko potrafię.Czym jest yerba mate?Yerba mate (łac. Ilex paraguariensis,
herbata paragwajska,
herbata Jezuitów, caá mati, caá mate) to napar z wysuszonych, zmielonych liści, często z dodatkiem drobnych gałązek. Nazwa yerba mate pochodzi od łacińskiego słowa "herba" (ziele) i słowa "mati" oznaczającego tykwę w
języku keczua. Prekursorami w stosowaniu naparu z yerba mate byli Indianie z plemienia Guarani.Jak działa yerba mate?Yerba mate reguluje ciśnienie
krwi, zmniejsza naprężenie
mięśni szkieletowych, wpływa pobudzająco na trawienie, układ nerwowy, stymuluje pracę
serca i działa korzystnie na krążenie
krwi. Napar zawiera dużo witamin i
soli mineralnych, ksantyny (kofeinę, teobrominę i teofilinę) a także przeciwutleniacze o właściwościach antynowotworowych. Napar z yerba mate wpływa korzystnie na paznokcie i włosy.Czy yerba mate jest używką?Ze względu na zawartość ksantyn (np. kofeiny), które działają pobudzająco na układ nerwowy yerba mate uznajemy za używkę.Czym różni się działanie
kawy i yerba mate?Przede wszystkim yerba mate jest naturalnym źródłem magnezu, który jest wypłukiwany przez
kawę.
Kawa pobudza szybko, ale przez krótki czas. Po wypiciu naparu yerba mate kofeina jest uwalnia powoli, wskutek czego pobudzenie trwa dłużej niż w przypadku
kawy.Do czego służy bombilla (rurka z dziurkami)?Bambusowa lub częściej spotykana metalowa rurka z nawierconymi otworami jest filtrem odcedzającym napar z fusów. Spotyka się również bombille z tworzyw sztucznych. Podczas zaparzania yerba mate susz nie opada na dno naczynia, dlatego też należy stosować rurkę do picia yerba mate, aby uniknąć połykania fusów. Oprócz nawiercanych sitek w bombillach stosuje się inne filtry np. sprężynkowe.W jakiej temperaturze zaparzać yerba mate?Nie powinno się zalewać wrzątkiem - susz należy zalewać
wodą o temperaturze w granicach 70-80 stopni Celsjusza, by wydobyć pełnię mocy i smaku yerba mate. Zalewanie wrzątkiem pozbawia napar większości właściwości odżywczych i będzie on po prostu niesmaczny.Czy yerba mate można przyrządzić na zimno?Yerba mate można zalewać zimną
wodą - im zimniejsza tym lepsza, najlepiej z dodatkiem kostek
lodu. Yerba mate z
lodem,
ziołami,
owocami lub
sokami jest bardzo często
pita w Ameryce Południowej podczas upałów. Yerba mate przyrządzana na zimno zwana jest "terere".Czy yerba mate można podawać dzieciom?Rząd Argentyny rozpowszechniał przed laty program włączania yerba mate do diety młodzieży szkolnej. Program ten był skierowany jako uzupełnienie diety dzieci z ubogich rodzin, które rzadko spożywały pełnowartościowy posiłek. Jednakże ze względu na zawartość kofeiny nie polecamy podawania yerba mate małym dzieciom, nawet w postaci terere.Sin palo, con palo – co to za określenia?Określenie "sin palo" oznacza susz yerba mate zawierający same listki (pozbawiony gałązek), zaś susz składający się listków z dodatkiem gałązek określamy mianem "con palo".Czym jest palo aanto i algarrobo?Palo santo i algarrobo są popularnymi gatunkami drewna służącymi do wyrobu naczynek do naparu yerba mate.Kupiłem yerba mate, ale nie posiadam bombilli. Co robić?Jeśli nie posiadacie bombilli można zaparzyć yerba mate za pomocą sitka do
herbaty, kulkowych zaparzaczy do
ziół, zaparzacza do
kawy lub w specjalnym dzbanku z tłokowym sitkiem. Pomysłowość mile widziana - ważne aby pozbyć się fusów i pamiętać, że opadają one na dno.Jaką yerba mate polecić początkującym?Osobom początkujących polecamy zakup próbek (po 50g) różnych gatunków yerba mate i wybranie swojej ulubionej. Początkujący mogą zacząć od
smakowych yerba mate lub mieszanek yerba mate green.Czym różnią się poszczególne gatunki yerba mate?Poszczególne gatunki yerba mate różnią się proporcjami w zawartości listków i patyczków, ilością pyłu, sposobem suszenia i wędzenia. Gatunki yerba mate, nawet te bez dodatków
smakowych, mogą się różnić wyglądem, aromatem, smakiem i mocą pobudzającą. Produkowane są również yerba mate z dodatkiem
ziół,
owoców i aromatów.Czy wszyscy mogą spożywać yerba mate?Yerba mate nie powinny pić kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby ze schorzeniami żołądka (np. z wrzodami). Ze względu na zawartość kofeiny nie powinniśmy podawać jej małym dzieciom.Yerba mate jest wskazane osobom odchudzającym się ponieważ hamuje nadmierne łaknienie i likwiduje uczucie głodu.Z jakich naczyń pić yerba mate?Yerba mate można pić z codziennie stosowanych naczyń np. z kubków glinianych, ceramicznych lub naczyń szklanych. Jednak polecamy specjalne naczynia do yerba mate - matera z drewna palo santo, algarrobo lub drewna
cytrynowego, czy naczynia z
owocu tykwy (calabazy). Takie naczynia podnoszą walory smakowe naparu z yerba mate i zwiększają doznania estetyczne.Zapycha mi się bombilla i przez rurkę lecą fusy... Co robić?Przede wszystkim należy pamiętać aby nie mieszać naparu yerba mate, bo to może spowodować zapychanie się rurki. Rurka nie powinna się zatykać jeśli prawidłowo przyrządzimy napar. Zatkaną bombillę można przepłukać i wyczyścić szczoteczką lub czyścikiem.Dlaczego przecieka mi tykwa?Aby uszczelnić tykwę należy ją zahartować, czyli wykonać tzw. curado (opis znajdziecie poniżej). Ważne jest aby nie dopuścić do przesuszenia tykwy i podczas użytkowania utrzymywać ją w wilgoci.Co to jest Alpaka ?Alpaka to mosiądz wysokoniklowy, czyli tzw. nowe srebro. Jest to stop przypominający barwą prawdziwe srebro i zawierający 40-70% miedzi, 10-20% niklu i 5-40% cynku.Przygotowanie naparuCo jest potrzebne?- Naczynie w którym zaparzymy susz, najlepiej jeśli będzie to tykwa lub matero drewniane, gliniane, czy ceramiczne. W przypadku braku specjalnych naczyń możemy użyć zwykłego kubka.- Bombilla, czyli rurka do picia yerba mate. Zaopatrzona jest w różnego rodzaju sitka zapobiegające wciąganiu fusów. Bombille wykonuje się głównie z metali: stali nierdzewnej, srebra czy z alpaki, jak również z
bambusa, czy rzadziej z tworzyw sztucznych.-
Woda o temp. 70-80 stopni Celsjusza lub lodowata.Zaparzanie_Yerba_Mate1. Do naczynia wsyp yerba mate - tradycyjnie w Ameryce Południowej susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Początkującym proponujemy rozpoczęcie od mniejszej ilości.2. Zakryj otwór naczynka (np. dłonią), obróć je "do góry dnem" i potrząsaj, by drobniejsze kawałki listków i pył opadły w stronę dłoni.3. Obróć z powrotem naczynie pod kątem ok. 45 stopni i włóż rurkę w pustą przestrzeń naczynia. Staraj się nie poruszać bombillą, a tym bardziej nie mieszać nią naparu yerba mate, ponieważ spowoduje to zatkanie sitka.4. Trzymając tykwę pochyloną wlej odrobinę zimnej
wody naczynka, by zwilżyć susz. Uchroni to napar przed utratą smaku, właściwości odżywczych i stymulujących. Odczekaj chwilę, aż susz wchłonie
wodę.5. Dolej do pełni naczynia
wodę o temp. 70-80 stopni Celsjusza, odczekaj aż chwilę, aż ostygnie i wchłonie
wodę. Napar popijaj przez rurkę do momentu, aż usłyszysz charakterystyczne "siorbnięcia", po czym zrób dolewkę ciepłej
wody.6.
Wodę można dolewać kilka
razy (do 7
razy), aż "wypłukania" smaku yerba mate.7. Do naparu yerba mate możesz dodać dla urozmaicenia
cukier,
miód lub kilka kropel
cytryny, pamiętając aby nie mieszać bombillą.Terere to sposób przyrządzania yerba mate poprzez zalewanie lodowatą
wodą. Przy czym nie jest to yerba mate zaparzana i następnie schładzana, jak np. mrożona
herbata, lecz zalewana bezpośrednio zimną
wodą. Terere przyrządzamy w podobnych krokach jak yerba mate na ciepło. Należy pamiętać, że do terere najlepsza jest jak najzimniejsza
woda, najlepiej z kostkami
lodu. Yerba mate przygotowywana na zimno wolniej wypłukuje smak, co pozwala na nawet kilkunastokrotne zalewki, a największą moc uzyskuje po 2-3 zalaniu.Do terere polecamy gatunki yerba mate o grubym suszu i małej ilości pyłu, czyli łagodne odmiany suave i BCP (Bajo Contenindo de Polvo - o niskiej zawartości pyłu). Najczęściej jednak do terere używa się gatunków z dodatkami ziołowymi i owocowymi.Przygotowanie naczyńCurado, czyli hartowanie tykwyJak przygotować nowe naczynie wykonane z
owocu tykwy aby nam długo służyło? Należy ją odpowiednio zahartować (curado po hiszp. oznacza "utwardzanie) i wyskrobać resztki miąższu postępując wedle punktów:1. Do nowej tykwy wkładamy zużyte, wilgotne fusy yerba mate do 3/4 objętości naczynia.2. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do nasiąknięcia na dobę.3. Opróżniamy naczynko z fusów i płuczemy.4. Delikatnie, ale dokładnie wyskrobujemy (np. łyżeczką) miąższ z resztkami nasion, uważając aby nie przedziurawić ścianek naczynia i ponownie przepłukujemy
wodą.5. Nasypać świeżej, suchej yerba mate do 3/4 objętości tykwy i zalewamy
wodą o temperaturze 70-80 C.6. Pozostawiamy zaparzoną yerba mate na dobę, by tykwa przeszła aromatem yerby.7. Opróżniamy tykwę, płuczemy pod bieżącą
wodą i już możemy dokonać pierwszą zalewkę do picia.8. W pierwszych miesiącach użytkowania dobrze jest czasami natrzeć
oliwą zewnętrzne ścianki tykwy.Przygotowanie do użytku naczyń drewnianych.Matera drewniane nie wymagają tylu zabiegów co naczynia z tykwy. Aby zahartować i przygotować takie naczynie do użytku należy wykonać następujące czynności:1. Płuczemy naczynie pod bieżącą
wodą i dokładnie suszymy.2. Smarujemy wnętrze naczynia tłuszczem -
oliwą z oliwek (lub inną) albo
masłem.3. Odczekujemy 2-3 dni aby tłuszcz wnikną w drewno, płuczemy naczynie i już możemy zaparzać yerba mate.