ßßß Cookit - przepis na Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą

Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą

nazwa

Wykonanie

Pulchne, wilgotne, aromatyczne - nie sposób przestać ich jeść!
Upiec dobre muffinki wcale nie jest tak prosto! Z racji swoich małych kształtów, często za bardzo wysuszają się przy pieczeniu. Gdy z kolei przesadzi się z ilością mąki, robią się zbyt twarde. Potrzeba tu złotego środka dobrze dobranych proporcji, składników i czasu pieczenia, aby otrzymać mistrzowski efekt.
Poniższe to moja ulubiona wariacja w temacie muffinek i lekka przeróbka przepisu, z którego już kiedyś korzystałam: Muffinki pomarańczowe z ricotta .
Uważam, że muffinki z ricotta to bestsellerowa wersja tego typu babeczek. Dodatek serka sprawia, że są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Następnego dnia są równie smaczne, jak tuż po upieczeniu. Jak dla mnie, wprost rozpływają się w ustach, a ja rozpływam się razem z nimi od tego bajecznego smaku :)
Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek :
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125g ricotty - pół opakowania
sok z 1/4 pomarańczy
1/3 szkl. musu truskawkowego - zblendowane w sezonie truskawki i potem zamrożone w pojemnikach
skórka starta z całej pomarańczy
1/2 szk. maślank
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
1 jajko
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta czerwonego barwnika spożywczego w proszku - na czubek wykałaczki ; można sobie odpuścić, truskawki te ż dodadzą barwy
płatki migdałowe - do posypania
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier.
W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę.
Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie.
Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180C ok. 25-30 minut - u mnie dokładnie 27 minut . Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół.
Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/05/muffiny-pomaranczowe-z-musem.html