ßßß Cookit - przepis na Muffinki pomarańczowe z ricottą

Muffinki pomarańczowe z ricottą

nazwa

Wykonanie

Wilgotna ricotta, pachnący imbir, aromatyczna pomarańcza
Tym razem w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, piekliśmy Muffinki pomarańczowo-imbirowe z ricottą . Oryginalny przepis został podpatrzony na blogu Miłość w brzuchu mam i przyznam, że rewelacyjnie się sprawdził.
Muffinki wyrosły wysokie, puszyste, ale jednocześnie przyjemnie miękkie w środku, dzięki dodatkowi ricotty . Mam wrażenie, że maślanka - którą zastąpiłam mleko - dodała im jeszcze więcej delikatności. Połączenie imbiru i pomarańczy wyśmienicie się smakowo sprawdziło, choć u mnie muffinki były mniej imbirowe niż z założenia - nie chciałam tu za dużo tak dominującego aromatu . Do przepisu na pewno będę często wracać, bo wart jest tego!
Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek :
1 i 1/3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego imbiru - w oryginalnym przepisie było aż 1 i 1/2 łyżeczki, ale dla mnie muffinki byłyby wtedy za bardzo imbirowe
125g ricotty - pół opakowania
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z całej pomarańczy
1/2 szk. maślanki - zamieniłam z mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka olejku pomarańczowego - mój dodatek
1 jajko
1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - mój dodatek
płatki migdałowe - do posypania
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek , imbir i cukier.
W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, skórkę kandyzowaną oraz ricottę.
Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jakzostaną grudki to nic się nie stanie.
Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180C ok. 25-30 minut - u mnie dokładnie 28 minut . Blachę z muffinkami wkładać na środkowy poziom piekarnika - u mnie pieczone bez termoobiegu, grzałka góra-dół.
Po upieczeniu jeszcze gorące wyjąć z formy muffinkowej i studzić na metalowej kratce - aby dokładnie odparowały .
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Gotowanie i pieczenie - I lov e it
Moje domowe kucharzenie
Szóste niebo
Moje Małe Czarowanie
Notatki kulinarne
F oodnotes
Ala piecze i gotuje
Piek ę bo lubi ę
Gotuj -Sam!
Prawo do gotowania z pasją
Życie zaczyna się w kuchni
Mia cucina
Apetyt na Smaka
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/muffinki-pomaranczowe-z-ricotta.html