Wykonanie
Danie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw.
Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru.


Skrzydełka:1 kg skrzydełek
Przyprawa do kebabu1 łyżka
lubczyku1 łyżeczka słodkiej
czerwonej papryki1
jajkoBułka tarta +
mąka (w proporcji 1:1)
Olej do smażenia (około 1 l)
Ryż z warzywami:1,5 szklanki
ryżu arborioOliwa z oliwek2 szklanki
wodySól0,5 łyżeczki
curry200 g warzyw na patelnięSkrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy
przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem
lubczyku i słodką
czerwoną papryką.
Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym
jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie
mąkę i
bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek.
Mięso smażymy w rozgrzanym
oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.W garnku rozgrzewamy odrobinę
oliwy z oliwek. Wsypujemy
ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go
wodą, doprawiamy
solą i
curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z
ryżem.
